Fajnal for Kupa Srbije u vaterpolu za vikend na Gradskom bazenu u Šapcu 1Foto: Aleksa Petrovski

Fajnal for Kupa Srbije u vaterpolu igra se za vikend na Gradskom bazenu u Šapcu. U polufinalima koja su na programu u subotu se sastaju Novi Beograd i Partizan (18.00), kao i Crvena zvezda i Radnički (20.30), dok je finale zakazano za nedelju (20.15).

U dosadašnjem delu Kupa Srbije Novi Beograd je u četvrtfinalu elimisinao Šabac (10:8), Partizan Vojvodinu (13:9), Crvena zvezda Proleter (20:7), a Radnički Valis (14:11).

Novi Beograd — Partizan

Novi Beograd i Partizan su do sada u sezoni odigrali dva duela u kojima je slavio Novi Beograd (17:7, 18:13).

Novi Beograd koji u poslednje tri godine dovodi neke od najboljih igrača na svetu je prethodne dve godine ostao praznih ruku kada je reč o Kupu Srbije, dva puta je stizao do finala. Pre dve godine poražen je od Radničkog (11:9), a prošle od Crvene zvezde (11:10).

Nikola Jakšić zbog povrede neće biti u sastavu Živka Gocića što može biti veliki problem.

Novi Beograd je samo u jednoj ovosezonskoj utakmici kiksnuo, protiv Sabadelja u Ligi šampiona kad je poražen 12:10, ali pitanje je koliko puta je bio testiran. U Ligi šampiona je obezbedio plasman u drugu rundu, a još uvek nije sigurno s koje če pozicije ići, da li s prve ili druge pozicije pošto im je ostao duel sa Sabadeljem u Barseloni. U Superligi Srbije je bez greške i osvojio je prvu poziciju u grupi A za plasman od prvog do trećeg mesta.

Partizan, najtrofejniji srpski klub, nalazi se u velikim problemima jer ne može da igra na Banjici pošto bazen nije u funkciji. Tako se crno-beli sele po bazenima kako bi trenirali i igrali utakmice.

Ove sezone trener Partizana Miloš Korolija, kao i prethodnih godina raspolaže s mladom ekipom u kojoj se nalazi veliki broj igrača s velikim potencijalom poput Luke Gladovića i Marka Dimitrijevića.

Rezultati u dosadašnjem delu sezone za Partizan su solidni. Elimisani su iz Evrope, dok u Superligi Srbije zauzeli treću poziciju u grupi A za plasman od prvog do trećeg mesta.

Partizanu je neophodno da uspore najboljeg strelca Novog Beograda Alvara Granaodsa, ta uloga može biti povrena reprezentativcu Srbije Marku Dimitrijeviću, koji ima izrazite defanzivne kvalitete. S druge strane deluje da Novi Beograd ima znatno lakši posao jer Partizan u kadru nema posebno kvalitetnog centra, pa je za očekivati da će crno—beli imati problema u postavljanju napada.

Fajnal for Kupa Srbije u vaterpolu za vikend na Gradskom bazenu u Šapcu 2
Foto: Aleksa Petrovski

Crvena zvezda — Radnički

Zvezda je uspešnija ove sezone u međusobnim susretima s Radničkim (15:14 nakon peteraca, 10:7).

Crvena zvezda je branilac trofeja Kupa. Izabranici Aleksandra Filipovića su prethodne godine pokazali da su sposobni da naprave iznenađenje. Ekipa se nije menjala preterano poslednjih godina, tako da većina trenutnog kadra zna kako se osvaja Kup Srbije.

Zvezda je u dosadašnjem delu sezone ostavarila uspehe. Crveno—beli su ispali iz Lige šampiona, ali samim plasmanom su napravili korak više u odnosu na minulu godinu. S druge strane u domaćem prvenstvu su prvi u grupi B za plasman od prvog do trećeg mesta.

Radnički, tim koji s klupe predvodi selektor Srbije Uroš Stevanović. Kragujevčani su promenili većinski deo tima tokom leta.

Radnički je u sezonu ušao veoma dobro, ali od poraza u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Breše doživeli su pad u igri, a samim tim i rezultatima. Eliminisani su iz evropskih takmičenja, a u ligi su završili drugi u grupi B za plasman od prvog do trećeg mesta.

Za pobedu u polufinalu Kupa može biti ključna borba na dva metra pred golom Radničkog jer crveno-beli imaju veliku snagu na centarskoj poziciji u obliku Slovaka Lukasa Semana, dok Radnički na bekovskoj poziciji može odgovoriti s povremenim reprezentativcem Srbije Lukom Pljevančićem. Problem po Kragujevčane može nastati kada Pljevančić uđe u problem s faulovima tada će Semana morati da čuvaju igrači, koji su fizički ograničeni u borbi sa Slovakom.

Fajnal for Kupa Srbije u vaterpolu za vikend na Gradskom bazenu u Šapcu 3
Foto: Aleksa Petrovski

U većinskom delu sezone Radnički zavisi od igre levorukog Lazara Vićkovića za plasman u finale Šumadincima će biti neophodno da se još neko priključi, kao što je to učinio Gruzijac Valiko Dadavani, strelac četiri gola kada je Radnički bio blizu pobede, ali je poražen na peterce u okviru Superlige Srbije.

Najviše osvojenih trofeja Kupa Srbije do sada ima Partizan čak devet, Crvena zvezda i Radnički prate s četiti odnosno tri, dok Šabac ima jedan trofej Kupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari