U susret projektu „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“ rekonstruiše se deo GKC Užice 1Sala u GKC Užice/Foto: N. Kovačević

Rekonstrukcija velike sale u Gradskom kulturnom centru (GKC) Užice, kao i ugradnja lifta za osobe sa invaliditetom u tom objektu, trebalo bi da se završe u narednih nekoliko meseci.

Ti i drugi radovi su planirani u okviru projekta „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“, koji finansiraju Grad Užice i Ministarstvo kulture.

Rekonstrukcija sale, koja je godinama u veoma lošem stanju, koštaće oko 70 miliona dinara. Radovi, koje od 14. avgusta obavljaju tri firme – Frigo line i Remontni centar iz Užica i Ruki coop iz Despotovca, kako je navedeno na investitorskoj tabli, trebalo bi da se završe za 149 dana.

Postavljanje lifta sa nadstrešnicom, što će koštati 10 milona dinara, za šta je angažovana užička firma Etno mont, počela je 10. avgusta i u planu je da se završi za 120 dana.

Radovi u toj utanovi se finansiraju iz gradskog budžeta.

U susret projektu „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“ rekonstruiše se deo GKC Užice 2
Postavljanje lifta/Foto: N. Kovačević

 „Velika sala biće u potpunosti rekonstruisana. To podrazumeva građevinske radove, zamenu instalacija, kao i ugradnju ventilacije i grejanja. Kada se završi rekonstrukcija, zgrada GKC će se priključiti na gradski sistem daljinskog grejanja, na kotlarnicu Lipa koja kao energent koristi gas“, objasnila je gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.  

Rekonstrukcija dvorane, kako je rekla, „prema ugovoru, trebao li bi da se  završi u februaru naredne, a postavljanje lifta do kraja ove godine“.

Naredne godine, dodala je, u prostoru nekadašne sportske streljane, koja se nalazi u dvorištu GKC, gradiće se Dečji kulturni centar i Galerija keramike.

U susret projektu „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“ rekonstruiše se deo GKC Užice 3
Mesto budućeg Dečjeg kulturnog centra i Muzeja keramke/Foto: N. Kovačević

„Uradili smo i usvojili urbanistički projekat, a pri kraju je izrada projektno-tehničke dokumentacije i, nakon izdavanja građevinske dozvole, očekujemo da radovi počnu naredne godine, početkom građevinske sezone“, objasnila je gradonačelnica.

Direktor GKC Filip Baralić je kazao da će dvorana u toj ustanovi, nakon završetka radova, biti „potpuno transformisana“.

U susret projektu „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“ rekonstruiše se deo GKC Užice 4
Foto: N. Kovačević

„Početkom marta naredne godine biće to potpuno nova i savremena dvorana sa novom scenom, grejanjem, klimatizacijom i tehničkim rešenjima kojima će se unaprediti rad naše ustanove“, kazao je Baralić.

 

Najavio je da će se, u okviru projekta „Užice, prestonica kulture Srbije 2024“ rekonstruisati studio za tonsko simanje i prostor Omladinskog kluba.

„Imaćemo prostor sa kojim ćemo moći da se ponosimo, posebno sa Dečjim kulturnim centrom koji, za sada, imaju samo Beograd i Niš“, naveo je Baralić i istakao da će se postavljanjem lifta za osobe sa invaliditetom omogućiti i tim građanima da posećuju programe te ustanove.

Radovi i kulturni programi   

Osim navedenih radova, gradonačelnica je najavila da će se naredne godine, rekonstruisati kuća prvog akademskog vajara u užičkom kraju Mihaila Milovanovića u Ribaševini, formirati Legat književnika i akademika Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci, a gradiće se i Drinarsko-ribarsko naselje u Mokroj Gori, kao i Staza svetlosti u kanjonu reke Đetinje. Osim toga, raspisan je, dodala je, javni poziv za zamenu stolarije na zgradi Narodnog muzeja, u kome će biti stalna postavka „Užice kroz vekove“. „Godina kulture ne podrazumeva samo infrastrukturne radove, već i niz postojećih i novih kulturnih programa, događaja i manifestacija, koje ćemo prirediti“, kazala je gradonačelnica.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari