Rimljani na Venčacu 1Radovi na Venčacu Foto: Narodni muzej Aranđelovac

U Narodnom muzeju u Aranđelovcu postavljena je stalna izložba artefakata iz doba Rimljana otkrivenih na lokalitetima Venčaca.

U dubljoj prošlosti Venčac i njegova okolina bile su stanište brojnih naroda i kultura, počev od mlađeg kamenog doba pa sve do Rimljana, čije tragova nalazimo na vrhovima ali i u podnožju ove šumadijske planine. Selo Vinča, latinski naziv za vino Vincea, i danas je prestonica grožđa i vina.

Rimljani na Venčacu 2
Eksponat

Pre tri godine na visu zvanom Mali Venčac, otkrivena je nekropola iz rimskog doba. Arheološka istraživanja sprovedena u dve kampanje 2018 i 2019 godine, obavio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, pod rukovodstvom Slavice Đoršević. Istraženo je oko 80 grobova. Brojni predmeti u grobovima: keramičke posude, krčazi i bokali, stakleni predmeti, zlatne, srebrne i bronzane naušnice, narukvice, prstenje i ukosnice, fibule, bronzani novac, jasno ukazuju da su sahrane obavljene u 4. veku. Svakako je reč o stanovnicima obližnje rimske utvrde, čije istraživanje tek predstoji.

Navedeni predmeti, konzervirani i restauuirani, postavljeni su u izdvojenom odelenju Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari