Robert de Niro otvorio Sarajevo film festival 1Foto:sff.ba

– Sarajevo film festival nastao je u mračnim i opasnim vremenima. Krvoproliću rata suprotstavio se umetnošću i humanošću. Šest godina kasnije – 11. septembra 2001. i moj grad NJujork je napadnut. Osnovali smo Filmski festival Tribeka kao gest nade, otpora…

 Na prvom izdanju festivala Nelson Mandela nas je podsetio da je film snažno sredstvo za podsticanje razumevanja i toleranicije na svetu – kazao je De Niro.

On se zahvalio Mirsadu Purivatri što je 2005. bio član žirija Tribeke.

– Sada je meni čast što sam ovde i što imam priliku da otvorim 22. izdanje Sarajevo film festivala – istako je legendarni glumac.

De Niro je postao i prvi dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva za životno delo za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

– Čuvaću ovu nagradu, Srce Sarajeva, jer mislim da ne postoji grad koji je pokazao toliko srca u trenutku takve tragedije. Sarajevo film festivala i Tribeka film festival su srodne duše. Nastali su u ratnim vremenima tražeći u umetnosti sredstvo koje može da nas ujedini. Čast je biti vaš partner na ovom zadatku. Hvala vam – naglasio je De Niro pred 3.000 gledalaca koji su glumca pozdravili ovacijama.

Film kojim je počeo 22. SFF je „Taksista“, kultni film Martina Skorsezea, koji je prikazan u restauriranoj verziji napravljenoj povodom 40. godina od premijere filma. 

Do 20. avgusta na 22. SFF-u biće prikazano još 222 filmska naslova, od čega su 53 svetske premijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari