Roditelji, morate pričati sa svojom decom o ovoj temi: Predstava "Krila" u AKC Gnezdo 1Foto: AKC Gnezdo

„Večeras Gnezdo treba da poleti“ jer se u prostorijama AKC „Gnezdo“ iz Kruševca u 19 sati igra pretpremijera predstave „Krila“ u režiji glumice Jovane Đorić, samo za decu sa autizmom i njihove majke.

Za sve zainteresovane, premijera predstave biće igrana 4. aprila, u isto vreme u „Gnezdu“.

Tekst predstave je nastao kroz razgovore sa majkama osoba sa autizmom iz Udruženja za pomoć osobama sa autizmom Kruševac i istraživačkog rada.

– Viđali smo se u kući mile devojčice Ive, deca su bila oko nas, majke su pričale svoje životne priče. Bile su iskrene, saradljive, i uvek sa osmehom na licu. Iz razgovora sam izvlačila najemotivnije delove, koji mi nisu izlazili iz glave danima, i iz jedne rečenice pisala čitavu scenu – kaže za Danas autorka predstave Jovana Đorić.

Roditelji, morate pričati sa svojom decom o ovoj temi: Predstava "Krila" u AKC Gnezdo 2
Foto: AKC Gnezdo

Prema njenim rečima, najmlađi član u komadu, đak prvog razreda OŠ Nada Popović, Vukašin, kaže u predstavi: „Mama, nisam JA odabrao da imam autizam“, i dodaje: „Autizam je tragedija dece 21.veka“, i “ smatra se, da će 2050. svako drugo dete imati autizam“.

– Simbol krila, koja glumci i nose u scenama, u kojima prikazuju decu sa autizmom, predstavljaju anđele koji su na zemlji, kao i tananost njihovih čistih duša.

Cilj predstave je buđenje pojedinaca. Osvešćivanje i edukacija, podrška kako deci, tako i majkama, želja za pružanjem podrške i ne zatvaranje oči, kao i zaobilaženje i izbegavanje dece, koja imaju ovu, ne tako retku, bolest – kaže Đorić i poručuje: „Roditelji, morate pričati sa svojom decom o ovoj temi!“

Đorić je zahvalna majkama, Gnezdu na agažovanju, kao i deci koja su, u vrlo mladim godinama, imali želju, snage i volje da se bave ovom teškom i zahtevnom temom.

– Hvala vam od srca, pa da večeras poletimo… – istakla je Đorić.

Ova društveno angažovana predstava bavi se položajem osoba sa autizmom i njihovih porodica u našem društvu.

U njoj igraju: Marija Trifunović, Isidora Kostić, Marija Lakićević, Dimitrije Novović i Vukašin Đorić Vasić, a na realizaciji sarađivali su Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Kruševac, UG Fakiri sa juga, UG Nove forme, neformalna grupa mladih „Rtaći iz Kićblona“ i AKC Gnezdo.

Predstava je deo aktivnosti projekta „Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo“ koji finansira Evropska Unija a sprovode Fondacija Jelena Šantić, Grupa 484 i Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari