Rodžer Voters: Od rok legende do "još jedne cigle u zidu moskovske propagande" 1Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Rodžer Voters u poslednje vreme mnogo više pažnje privlači svojim stavovima o sukobu između Rusije i Ukrajine nego svojom muzikom, što se može tumačiti na više načina.

S jedne strane, jedan od osnivača čuvene grupe Pink Floyd oduvek je bio poznat kao neko ko se ne ustručava da kaže svoje mišljenje o osetljivim društvenim i političkim temama, kakve god da su posledice.

A sa druge strane, čini se da u poslednje vreme izaziva bes i kritike gde god da se pojavi, i to ne samo kod onih kojima nikada nije bio simpatičan, nego i kod onih koji su sebe decenijama nazivali njegovim fanovima.

To je najviše učinio svojom podrškom Putinu i Rusiji u aktuelnom sukobu, kritikovanjem Ukrajine i njene politike, ali i bojkotovanjem izraelske države i stavljanjem Davidove zvezde na čuveno ružičasto prase tokom nedavnih koncerata.

Zahvaljujući svemu tome, otkazani su mu koncerti planirani u Poljskoj, dok u Nemačkoj raste pritisak da mu se zabrane nastupi zbog navodnog antisemitizma prikazanog u razgovoru za Berliner Cajtung.

Međutim, kada je pristao da se obrati Savetu bezbednosti UN na poziv Rusije, ipak je malo pažljivije birao reči i pozvao je na hitan prekid vatre u Ukrajini.

Kazao je da je invazija na Ukrajinu nezakonita, ali da je Rusija bila isprovocirana, sve vreme tvrdeći da govori u ime „4 milijarde braće i sestara širom sveta“.

Uprkos tome što se njegov muzički značaj ne može osporiti, jer se uz Dejvida Gilmura smatra pokretačkom silom iza legendarnog benda Pink Floyd, mnogi smatraju da je Voters izgubio kompas i da svojim ponašanjem kalja sliku koju su imali o njemu više decenija.

Možda bi još čudnije od toga bilo da Voters danas ćuti i igra ulogu nemog posmatrača, a sve dok ide na turneje širom sveta čije stanje ignoriše.

To onda definitivno ne bi bio taj čovek koji je beskompromisno ulazio u sukob sa bilo kim, pa čak i sa bivšim najboljim prijateljem i kolegom iz benda, sa kojim i danas razmenjuje samo reči optužbe.

Mada, nije teško razumeti ni one koji kažu da su Voters i Gilmur postali dva ogorčena matorca koje je vreme pregazilo i koji biraju strane kako bi privukli pažnju na sebe kako znaju i umeju.

Kao i uvek, istina je negde između, a teško da će se Voters skoro povući iz javnog života, odustati od svih turneja i naprasno zaćutati, koju god cenu platio za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari