Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsetio direktor pozorišta Igor Bojović, zgrada ovog teatra nije u funkciji još od juna 2014, a uprava pozorišta je sa medijski najisturenijim glumcima oformila grupu koja će razgovarati sa predsednikom Srbije, budućim premijerom… i tražiti da se ubrza rekonstrukcija. Oni su, kako je rečeno, već imali susret sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Bojović je objasnio da je potrebno dve godine da se uradi projekat i još godinu dana da se završe radovi, što bi značilo da će ansambl ponovo biti u svojoj kući tek 2020/21. godine. Na pitanje novinara kako je moguće da tri godine od zatvaranja i dalje nije urađen projekat, Bojović kaže da su radovi počeli i bez projekta, i da su mnoge stvari urađene još za vreme direktorskog mandata Milorada Mandića Mande, kao i da danas možda izgleda kao da ništa nije urađeno, a da je svakog dana odvija nešto po pitanju rekonstrukcije.

– Ja sam došao na mesto direktora u junu prošle godine i tada je bilo reči da će pozorište biti otvoreno u oktobru. Sve ovo traje jako dugo zbog papirologije i zakona. Mnogo stvari je urađeno bez projekata, a s druge strane ima mnogo pojedinačnih projekata koje sve treba spojiti u jedan. Mogu samo reći da je neophodno da svi ti papiri prođu četiri ministarstva, a da smo mi do sada prošli dva – kazao je Bojović, dodajući da će oni tražiti da novi projekat podrazumeva i proširenje velike scene, kao i izradu kamerne scene koja bi u budućnosti bila prostor za umetničke predstave.

On je naglasio da je na njima jedino da stalno vrše pritisak da ne bude zastoja u radu i da stalno podsećaju da je pozorište „Boško Buha“ nacionalni teatar za decu, koji je nastao po zamisli Branislava Nušića, i koji su prvih godina vodili piščeva ćerka Gita Predić Nušić i bračni par Vukadinović.

Zbog pomenutih problema, predstava „Uspavana lepotica“ pripremana je na scenama Bitef teatra, Beogradskog dramskog i UK „Vuk Karadžić“. Ipak, autorska ekipa kaže da se, iako je zbog svega toga ceo proces bio jako težak za njih, ništa od toga se ne oseća u kreativnom smislu. Oni napominju i da znaju da će se i ova predstava, kao i svi naslovi sa repertoara „Buhe“, igrati pred punom salom.

– Opstajemo zato što su nam predstave uvek pune, što nas publika nije ostavila, a retko koje pozorište može time da se pohvali – složni su glumci.

Nova „Uspavana lepotica“ osmišljena je kao rokenrola bajka za devojčice, ali i za dečake. Tatjana Mandić Rigonat, kojoj je ovo prva predstava za decu u pozorišnoj kući u kojoj je se s velikim uspehom igra njena postavka „Gospođe ministarke“, naglasila je da je „Uspavana lepotica“ priča o odrastanju i sazrevanju jedne devojčice. Ona je naglasila da je pozorište za decu mesto na kome deca dobijaju vrlo bitne poruke, ali i gde grade svoj ukus. Predstava, kako kaže, nije modernizovana po svaku cenu, ali je u svom stilu, estetici, muzici… rokenrol bajka.

Glavne uloge igraju mladi glumci Sanja Marković i Aleksandar Ristoski, koji su uz Aleksandra Kecmana, šansu dobili na audiciji koju je organizovalo pozorište. Sa njima scenu dele i: Katarina Marković, Vanja Milačić, Aleksandra Simić, Ivana Lokner, Bojana Ordinačev, Jelena Živković, Uroš Jovčić, Nenad Nenadović, Boba Latinović, Miloš Vlalukin, Katarina Gojković, Draga Ćirić. Neki od njih igrali su i u čuvenoj „Uspavanoj lepotici“ koju je devedesetih u „Buhi“ postavio Milan Karadžić.

Kostime i scenografiju potpisuje Ivana Vasić, dok je muziku komponovala Irena Dragović Popović.
Predstava će imati dve premijere u terminima od 12 i od 20 sati. Reprizna izvođenja zakazana su za 30. i 31. maj.