Rokenrol "Uspavana lepotica" 1

Nova predstava za decu pozorišta „Boško Buha“ „Uspavana lepotica“ biće premijerno izvedena u subotu, 20. maja. Adaptacija drevne bajke koju potpisuje Milena Depolo u režiji Tatjane Mandić Rigonat biće izvedena na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić“, gde se već tri godine zbog rekonstrukcije zgrade „Boška Buhe“ igraju predstave ovog pozorišta.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare podsetio direktor pozorišta Igor Bojović, zgrada ovog teatra nije u funkciji još od juna 2014, a uprava pozorišta je sa medijski najisturenijim glumcima oformila grupu koja će razgovarati sa predsednikom Srbije, budućim premijerom… i tražiti da se ubrza rekonstrukcija. Oni su, kako je rečeno, već imali susret sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Bojović je objasnio da je potrebno dve godine da se uradi projekat i još godinu dana da se završe radovi, što bi značilo da će ansambl ponovo biti u svojoj kući tek 2020/21. godine. Na pitanje novinara kako je moguće da tri godine od zatvaranja i dalje nije urađen projekat, Bojović kaže da su radovi počeli i bez projekta, i da su mnoge stvari urađene još za vreme direktorskog mandata Milorada Mandića Mande, kao i da danas možda izgleda kao da ništa nije urađeno, a da je svakog dana odvija nešto po pitanju rekonstrukcije.

– Ja sam došao na mesto direktora u junu prošle godine i tada je bilo reči da će pozorište biti otvoreno u oktobru. Sve ovo traje jako dugo zbog papirologije i zakona. Mnogo stvari je urađeno bez projekata, a s druge strane ima mnogo pojedinačnih projekata koje sve treba spojiti u jedan. Mogu samo reći da je neophodno da svi ti papiri prođu četiri ministarstva, a da smo mi do sada prošli dva – kazao je Bojović, dodajući da će oni tražiti da novi projekat podrazumeva i proširenje velike scene, kao i izradu kamerne scene koja bi u budućnosti bila prostor za umetničke predstave.

On je naglasio da je na njima jedino da stalno vrše pritisak da ne bude zastoja u radu i da stalno podsećaju da je pozorište „Boško Buha“ nacionalni teatar za decu, koji je nastao po zamisli Branislava Nušića, i koji su prvih godina vodili piščeva ćerka Gita Predić Nušić i bračni par Vukadinović.

Zbog pomenutih problema, predstava „Uspavana lepotica“ pripremana je na scenama Bitef teatra, Beogradskog dramskog i UK „Vuk Karadžić“. Ipak, autorska ekipa kaže da se, iako je zbog svega toga ceo proces bio jako težak za njih, ništa od toga se ne oseća u kreativnom smislu. Oni napominju i da znaju da će se i ova predstava, kao i svi naslovi sa repertoara „Buhe“, igrati pred punom salom.

– Opstajemo zato što su nam predstave uvek pune, što nas publika nije ostavila, a retko koje pozorište može time da se pohvali – složni su glumci.

Nova „Uspavana lepotica“ osmišljena je kao rokenrola bajka za devojčice, ali i za dečake. Tatjana Mandić Rigonat, kojoj je ovo prva predstava za decu u pozorišnoj kući u kojoj je se s velikim uspehom igra njena postavka „Gospođe ministarke“, naglasila je da je „Uspavana lepotica“ priča o odrastanju i sazrevanju jedne devojčice. Ona je naglasila da je pozorište za decu mesto na kome deca dobijaju vrlo bitne poruke, ali i gde grade svoj ukus. Predstava, kako kaže, nije modernizovana po svaku cenu, ali je u svom stilu, estetici, muzici… rokenrol bajka.

Glavne uloge igraju mladi glumci Sanja Marković i Aleksandar Ristoski, koji su uz Aleksandra Kecmana, šansu dobili na audiciji koju je organizovalo pozorište. Sa njima scenu dele i: Katarina Marković, Vanja Milačić, Aleksandra Simić, Ivana Lokner, Bojana Ordinačev, Jelena Živković, Uroš Jovčić, Nenad Nenadović, Boba Latinović, Miloš Vlalukin, Katarina Gojković, Draga Ćirić. Neki od njih igrali su i u čuvenoj „Uspavanoj lepotici“ koju je devedesetih u „Buhi“ postavio Milan Karadžić.

Kostime i scenografiju potpisuje Ivana Vasić, dok je muziku komponovala Irena Dragović Popović.
Predstava će imati dve premijere u terminima od 12 i od 20 sati. Reprizna izvođenja zakazana su za 30. i 31. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari