Romantični antiheroj sa novobeogradskog močvarnog tla 1Foto: Miroslav Dragojevic

Noar – detektivski triler, TV serija „Močvara,“ u režiji Olega Novkovića, a po scenariju Milene Marković, koji priča policijsku priču o potrazi za manijakalnim serijskim ubicom i otkriva mračne tajne njenih junaka, biće emitovan od 6. septembra na Superstar TV-u, a od 12. septembra i na RTS-u.

Močvara, čija je radnja smeštena na Novi Beograd koji je izgrađen na močvarnom tlu, govori o inspektoru, koga tumači glumac Goran Bogdan. On se u seriji suočava sa mračnom prošlošću, verujući da njega i ubistva povezuje velika tajna.

U pitanju je „romantični antiheroj“, kako je glavnog junaka nazvala Milena Marković, večeras na konferenciji za medije u Jazz Kantini Lisabon, koja je održana povodom predstavljanja ove serije.

– Imali smo sreću u seriji, a neserću u životu u tome što su nam svi ti likovi poznati. Živimo u nekom močvarnom predelu, pa je priprema za ovu ulogu trajala čitav život – zapazio je Goran Bogdan povodom lika koga u seriji tumači, opisujući ga kao dosta teškog čoveka.

Ipak, dodao je i to da se, kako se lik razvijao, u njega na kraju zaljubio.

– Jedna priča, realnost, u mom gradu i u delu grada u kome sam odrasla, koji se zove Novi Beograd, posmatra se kroz jednu koprenu strast žudnje, osvete i izdajstva, tajni iz prošlost i onog trenutka kada je sve krenulo po zlu, a taj trenutak je uglavnom detinjstvo – ukazala je Marković, povodom radnje serije objašnjavajući da su to teme kojima se i ranije, kroz svoj rad bavila.

Kako je kazala, njen omiljeni žanr, u čistom smislu, kako u literaturi tako i na filmu, (a sad i u serijama) oduvek je bio noar – detektivski triler.

– Trenutka kada mi je Oleg rekao da treba da radimo seriju i da se u tome okušamo, ja sam gledala da to bude detektivski triler. Nisam imala problem što se tiče tog opusa, sve moje raspoložive snage su dobro profunkcionisale – zapazila je Marković.

Oleg Novković, reditelj, kazao je da pored art haus filmova, voli filmove koji su jasno žanrovski opredeljeni. Prema njegovim rečima, u pitanju je veliki izazov, ali i zadovoljstvo da radi nešto sasvim drugačije. On je primetio i to da je poslednjih 20 godina tendencija da se dramski materijal iz nekadašnjih kriminalističkih filmova prebacuje na televiziju i velike platforme poput HBO-a i Netfliksa. Na taj način filmski autori prelaze u novu formu i snimaju jedan mamutski film od osam, deset, dvanaest.. epizoda.

– Rediteljski posao je uvek sličan, treba naći temu, ideju i zamisao, treba naći karaktere i način na koji se to interpretira, i samim tim ceo ovaj ogromni posao bio je još jedna mogućnost da se izrazim kao autor i kao zanatlija – konstatovao je Novković primećujući da ova detektivska serija ima sve arhetipske elemente junaka, raspleta atmosfere i zapleta.

Na konferenciji su govorili i glimci Stefan Trifunović, Jana Bjelica, Marta Bjelica, Ana Franić. Tom prilikom u Kombank dvorani premijerno je prikazana i priva epizoda ovog dela, koje inače predstavlja prvu zajedničku seriju Novkovića i Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari