Rukotvorac Zoran Ostojić: Brnabić mi još nije odgovorila na pismo iz 2018.

Portret umetnika u doba korone

Ostavite komentar


  1. Jedno krajne suvislo pitanje nekoga ko je tekst procitao:
    ako posao koji obavljas ne placaju, ZASTO se samo i iskljucivo njime bavis?
    Pa da li je moguce da je model, osoba koja je potpuno neupotrebljiva i neosposobljena za bilo koji drugi posao koji se trazi.
    Ko modela sprecava da bude programer ili recimo inzenjer, arhitekta, knjizevnik, profesor, slikar.
    Apsolutno ne razumem insistiranje da se bavite neplacenom profesijom iskljucivo.
    Po toj logici manekenke treba da imaju beneficirani staz i idu u penziju sa 24 godine?
    Naprotiv, pemetne manekenke ulazu u sebe, jer je lepota prolazna a obrazovanje dozivotno.

    1. Bilo koje zanimanje koje radniku oduzima vreme treba da bude jednako tretirano pred zakonom, da ima definisanu minimalnu stanicu i beneficije ako su potrebne a sve to da bi država mogla da kontroliše i ubira porez. Tekst očigledno nisi procitao a pri tom si i jako negativan. Sram te bilo, stidim se sto govorimo istim jezikom.

    2. Mirko, recimo, a šta će tebi gvoždje u organizmu? ako ga nemaš dovoljno pij tablete, iako se ne može tabletom nadoknaditi ili se nadoknadjuje 99% manje nego prirodnim putem, i od tableta ima više posledica nego koristi? i da li bi pio tablete gvoždja ili jeo hranu punu gvoždja? A šta ako tvoj organizam nije sposoban da primi gvoždje? Da li da ofustanemo od gvoždja skroz i uzmemo cink recimo? Ono što hoću da kažem je da svaki mineral i vitamin u organizmu ima svoju funkciju i ako izostaviš nešto organizam ne funkcioniše. Želim da shvatiš da smo kompleksna bića i ljubav prema nečemu ne možeš da rezonuješ. Ono što bi trebao da čitaš ako malo odzumiraš od detalja ove priče je da su Fakulteti u Srbijici nedovoljno finansirani, nemaju od čega da kupe boje a kamoli modele. Problem je POHLEPA, pa modeli za farmu i velike bratove se fundiraju na osnovu neplaćenih taksi i to sve mafijaški prolazi kroz sistem … sine baki… izprogramirani smo da gledamo formu a ne sadržaj. Aplociraj isti model na bilo koju umetnost. Po tvom modelu, sta ce nam muzika, filmovi, kultura…Slažem se za škole za one koji imaju dovoljno gvoždja da uče… Ne znam da li si gledao pozorišnu predstavu “pošto gvoždje”, ne svadjam se sa tobom, samo brate odzumiraj mozak malo na kulturni način, pogledaj dom svoj andjele!

    3. odgovor na sva vaša pitanje je – previše su blizu umetnika kojima poziraju koji su uovom slučaju model ponašanja profesionalnim modelima , a ispoetavilo se poslednjih meseci da su umetnici najveće narikače , kao da su najvažniji i sami naovom svetu i kao da jedino oni žive i rade u tzv samostalnom statusu, kad ima posla zaradiš- kad nema , nema ni love . dobili su tri plate, a sada bi i četvrtu i petu itd, država im uplaćuje doprinose, a većina je već stala u red za, pored redovne i mazne nacionalnu penziju .

  2. Da odgovorim ovom Mirku: modeli su potrebni umetnicima, a neophodni studentima umetnosti.

    Probaj da poziraš, samo sedi 45 minuta u istom položaju, održavaj položaj tela i ne raspadni se po šavovima tako ostavljen svojim
    ( u tvom slučaju, po tvojoj reakciji – trulim) mislima, pa ćeš da vidiš koliko je koncentracije potrebno da bi se radilo kao model. Apsolutno je netačno da „je model onaj ko ništa drugo ne ume“ jer je poziranje za umetnike definitivno umeće. Model je aktivan deo u stvaranju umetničkog dela jer se uvek radi o interakciji.
    Pozirati četiri sata je za veliku većinu ljudi teže nego kopanje osam sati. A niko, ni profesionalni modeli, ne može da pozira osam sati dnevno. Već pisle četiri si „gotov“. Pa ti vidi kakav je to posao, i koliko vredi.
    Bez modela bi sve akademije mogle odmah da zatvore vrata.
    (Dakle, ne pričaj o onome o čemu očito pojma nemaš, nisi u obavezi da o onome o čemu ništa ne znaš daješ mišljenje. Nije ti palo na pamet da prokomentarišeš zaradu koju jedan model može da ostvari, koja ne vredi ni toga da se čovek pojavi negde svaki dan i kaže prisutnima „dobar dan“. )

    Zoran je izuzetan model, koji poznaje istoriju umetnosti, koji ume da stane u poze iz perioda, koji ima ekspresivne i lice i građu, i koji se zbog ovakvog odnosa prema tom pozivu nažalost udaljava od ovog posla. Iako ga voli, bira da radi druge stvari koje ume.
    Na primer, da napiše odmeren, ljudski tekst o stanju modela, što je neuporedivo sa tvojim zlobnim lajanjem.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Nataša Miljković, TV novinarka

Danas čitam od samog početka. Pomagao mi je u emisijama koje sam radila, ali i u životu u Srbiji mi je pomagao.