Sa vikend putovanja po predelima naše zemlje 1Foto: VELE TZAR

Relevantan i reprezentativan presek istorijsko-kulturnog i prirodnog bogatstva Srbije obuhvaćen je u knjizi „Pravac Srbija“ autora Radeta Vesovića, a u njoj su upakovani podaci, slike i kratki opisi 1100 lokacija iz naše zemlje, rečeno je juče na promociji ove knjige u KC Grad.

– Knjiga je nastala slučajno, desilo se četiri, pet srećnih okolnosti i svaka od tih stavki je bila ključna za nju, putovao sam sa starim prijateljima po unutrašnjosti i saznao šta znači kad se putuje neobavezno – kazao je Rade Vesović, primetivši koliko čovek na svakom mestu, ako se zaustavi i pažljivo pogleda oko sebe, može videti interesantne, lepe i značajne stvari.

Grupa ljudi počela je da svakog lepog vikenda ponavlja putovanja. Druga ključna stvar koja je uticala na nastanak knjige „Pravac Srbija“ bilo je planiranje tih putovanja, povodom kojih je autor tragao za podacima o mestima koje obilazi.

– Na internetu sam pronašao neverovatan izvor podataka i tako sam popunjavao mapu i plan puta. Procenio sam da može da se pređe cela Srbija u relativno kratkom roku. Sve što se nalazi u knjizi obišli smo za četiri godine – istakao je Vesović.

Miodrag Zupanc, književnik, rekao je da je bio zadivljen kada je pročitao ovo delo.

– Pred vama je knjiga koje do sada o Srbiji nije bilo, ima turističkih vodiča, ima putopisa, udžbenika raznih, ali ovo je maltene neka vrsta enciklopedije. Knjiga u kojoj je obuhvaćeno sve što je vredno u našoj zemlji – ukazao je Zupanc. – Kada zakopate po Srbiji uviđate koliko je ona istorijski i geografski zanimljiva i puna spomenika. Dobijate i spoznajete neke dimenzije ove zemlje koja je fantastična – istakao je on.

Vesović je takođe, povodom svojih putovanja, zaključio da smo kao zemlja neverovatno bogati kulturno-istorijskim nasleđem i prirodnim bogatstvima, ali je i konstatovao da se prema tome odnosimo „nikako“, ukazujući da nekada čak ni „lokalci“ ne znaju šta se sve od ovih znamenitosti oko njih nalazi. Prema njegovim rečima, kada je priroda u pitanju tu je reljef koji je raznorodan, od ravničarskog do krajnje krševitog, imamo vodoslivove, plodnu zemlju, peščare, plodna brda šumadijska i planine.

– Tu su i stvari koji nisu opšte poznate, na primer, u nekom periodu u Srbiji je bilo jako puno vulkana. Oko Priboja ima pet kupastih vrhova koji su preko 1000 metara i koji su očigledno vulkanski ostaci – primetio je autor i dodao da je i naše nasleđe bogato. Mnoge varijante reljefa kod nas su skoro unikatne. Tu je bogat biodiverzitet, flora, fauna, a što se tiče istorije, prema rečima autora, u našoj zemlji nalaze se tragovi još iz paleolita, pa značajnog neolita koji se eksponirao Vinčanskom kulturom, za koju stručnjaci tvrde da je početak urbane gradnje uopšte; tragovi antičkih vremena, potom srednji vek… Vesović dodaje da je naša istorija prepuna događaja i objekata koji su za njom ostali.

U knjizi „Pravac Srbija“ obrađena je cela zemlja, skoro svaka opština, a pored fotografija i kratkog opisa, priložene i precizne gps pozicije i qr kodovi.

Na promociji su govorili i Mirko Vujošević i Miloš Džigurski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari