Sajam knjigaFoto: A.H./ATAImages

Danas na 66. Međunarodnom sajmu knjiga na Beogradskom sajmu dodeljene su tradicionalne nagrade u više kategorija. U sastavu žirija bili su Zlata Bojović, Anđelka Cvijić, Bojan Jović, Zoran Paunović i Marko Krstić

Prema pisanju portala N1, predsednica žirija Zlata Bojović istakla je na ceremoniji da su nagrade posvećene najboljim izdavačima i njihovim najuspešnijim izdanjima, ali i svima drugima jer dragocenih izdavača i knjiga ima mnogo više nego što je priznanja.

U kategoriji za izdavača godine, nagradu je dobio „Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda“.

Žiri je odlučio da nagradu za Izdavački poduhvat godine dodeli knjizi „Predsednici Društva srpske slovesnosti, Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije, Srpske akademije nauka i Srpske akademije nauka i umetnosti“.

Za najbolje izdavača iz dijaspore proglašen je „Andrić institut, Andrić grad Višegrad“. Posebno priznanje za oblasti iz nauke dodeljeno je „Huk izdavaštvu“ za knjigu „Knez Mihailo Obrenović“.

Nagrada za dečju knjigu godine pripala je Dragani Malešević, autorki edicije „Knjige sa kojima se raste“, u izdanju novosadskog Udruženja za razvoj profesionalnih veština Provens.

„Ove knjige potpuno su transformisale tradicionalnu knjigu koja ima tekst i sliku u jedan multimedijalni sadržaj. Preko QR kodova deca mogu čuti zvuke, a preko videa mogu da opažaju sve ono što nije u njihovom neposrednom okruženju. Najbolje je uvek da deca nešto neposredno opažaju, ali ako to nije u njihovoj okolini onda ovi QR kodovi to omogućuju. Ove knjige drže dečiju pažnju što je vrlo važno, one ih vraćaju, zadržavaju da čitaju te knjige. Tekst knjige je interaktivan, on stalno komunicira sa detetom, od njega traži da pravi pretpostavke, a zatim mu nudi odgovore, traži od dece da promišljaju, nudi im mogućnosti da prave eksperimente. Čitajući ovu knjigu deca su u većoj meri misaono aktivna, ona uče, razvijaju se, misle. Mi želimo da uz pomoć ovih knjiga postignemo to da nam se deca razvijaju, i da budu uspešna.

Ove knjige namenjene su deci predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta, ali danas, u savremenoj pedagogiji, ne možete određivati knjigu prema uzrastu deteta. Ove knjige nude tri nivoa težine teksta i omogućiju detetu da, ukoliko želi, o nečemu saznaje više i razvija se.

Edicija se sastoji od šest knjiga – Biljke, Životinje naših krajeva, Oblici i brojevi, Otkrivamo čudesni svet, Šta sve može moje telo i Životinje dalekih krajeva. Svaka može da se koristi posebno, ali su njihovi sadržaji integrisani, povezani, pa, na primer, u knjizi o životinjama deca mogu da saznaju da se žica gudala violine pravi od konjske dlake, a u knjizi Otkrivamo čudesni svet preko zvukova će čuti kako zvuči violina. Ove knjige imaju matrice koje omogućuju detetu da razvije divergentno mišljenje što bi značilo da ne tražimo od deteta jedan tačan odgovor, već pet tačnih odgovora, da promišlja na drugačije načine, da uviđa različite puteve, da shvata moguća rešenja problema jer želimo da su nam deca kreativna“, izjavila je Dragana Malešević.

Specijalno priznanje za izdavača, knjigu i strip, članovi žirija dodelili su „Geopoetici“ za 30 godina postojanja, „Zavodu za udžbenike“ za knjigu „Hirurgija aorte“ Lazara B. Davidovića, „Srpskoj književnoj zadruzi“ za ediciju „Srpska književnost za decu“ i Banatskom kulturnom centru Novo Mileševo, Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada za „Izabrana zenitistička dela Kolo 1“.

Na 66. Međunarodnom sajmu knjiga dodeljene su nagrade i za najlepše knjige.

Prema žiriju, koji su činili Slavimir Stojanović Futro, Jovan Čekić i Jugoslav Vlahović, nagrada za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“ dodeljena je knjizi „Kod kuće“ grupe strip autorki pod imenom „Stripoteke“, u izdanju „Besne kobile“.

Goran Lakićević, urednik „Besne kobile“, tim povodom je izjavio sledeće:

„Ovo je naša prva nagrada zvaničnog tipa na Sajmu knjuiga, imali smo već nekoliko nagrada ULUPUDS-a koje su jednako značajne, ali ova zvanična nagrada nam je velika čast imajući u vidu mali broj izdanja koja imamo. Mogu samo da primetim da su sve knjige koje su bile u ovoj kategoriji izuzetno opremljene i izgledaju fantastično. A za našu knjigu većina zasluga pripada autorkama, Jani Adamović, pre svega, jer je naslovna korica njena, i našem grafičkom dizajneru Milošu Trajkoviću koji već godinama uobličava naše knjige. Knjigu sam i objavio iz tog razloga što su je napravile žene, autorke, jer je zapravo to ključno i to sam više puta govorio na nekim promocijama – da naša i izdanja sličnih izdavača kupuju više žene, njih je bar 60 posto koje kupuju strip i grafičke romane, pa je vreme i da se napravi taj balans između kupaca i autora/autorki.“

Za najlepšu dečju knjigu izabrana je knjiga „Tri, četiri, sad“ Dragane Mladenović u izdanju „Kreativnog centra“.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je knjizi „Udovica i papagaj“ Virdžinije Vulf u izdanju „Bulevar Books“, čije ilustracije i dizajn su delo Marine Milanović.

Milan Tripković, urednik izdavačke kuće „Bulevar Books“, komentarisao je dobijeno priznanje:

„Nama kao malom novosadskom izdavaču veoma znači ovo specijalno priznanje koje je dobila naša Marina Milanović. Nadam se da će knjiga samim tim dopreti do većeg broja ljudi i publike jer je stvarno prelepa. Ona je i ranije dokazala svoj talenatna nekim drugim projektima, ali mislim da je kod ove knjige – ‘Udovica i papagaj’ Virdžinije Vulf, otišla jedan korak dalje i u smislu vizuelne naracije postigla određene efekte.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari