Sajam knjiga pod sloganom Pismo=Glava od 20. do 27. oktobra u Beogradu 1Foto: Arhiva

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 64. po redu, održaće se od 20. do 27. oktobra pod sloganom „Pismo=Glava“, a posetiocima će se predstaviti oko 500 direktnih izlagača od koji 60 njih dolazi iz inostranstva, najavili su danas organizatori.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je da je sajam knjiga jedna od najvećih manifestacija čiji je osnivač grad, te da je nakon sajma u Francuskoj, jedan od najmasovnijih u Evropi sa prosekom od 200.000 poseta.

„To jeste jedna vrsta odnosa, emocije i ljubavi prema knjizi. Smart telefoni postaju jedan od univerzalnih džuboksova za sve, i za slušanje muzike i čitanje knjiga, a ne bi trebalo da bude tako. Sajam knjiga predstavlja jedan od odbrambenih mehanizama“, rekao je Karl na konferenciji za novinare u Beogradu.

Akademik Dušan Kovačević naveo je da Beogradski sajam jedan od velikih odbrana „ne samo knjige, već i kulture“.

Prema njegovim rečima posebna pažnja na manifestacijama u okviru ovogodišnjeg Beogradskog sajma, biće posvećena radu Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča čije su godišnjice obeležene tokom 2019. godine.

„Uz sve ovo biće još desetak vrlo značajnih manifestacija i programa i naša želja je da ovogodišnji sajam knjiga bude jedan od onih koji se pamte“, rekao je Kovačević.

Zemlja počasni gost ovogodišnjeg sajma biće Egipat.

Ambasador Egipta Amr Alguvejli kazao je da se nada da će se tokom predstojećih dana sajma, kroz razmenu mišljenja, „srpski i egipatski narod približiti“.

On je najavio da su neki od egipatskih pisaca koji će se predstaviti posetiocima Salva Bakr, Mai Haled i Mamduh el Damati.

Urednik programa Sajma knjiga Vule Žurić najavio je da će se tokom sajamskih dana, izmedju ostalog, održati i tribina posvećena Pavićevom prevodu Puškinovog „Evgenija Onjegina“, trbina posvećena „pomalo zaboravjenom“ piscu Isaku Samovokliji koji je „napravio most izmedju srpske i jevrejske kulture“, kao i tribina posvećena 50. godišnjici od izvodjenja mjuzikla Kosa.

„Biće i jedan ciklus ‘zamene mesta’ gde smo zamislili da pisci i kritičari zamene mesta, pa će tako pisci biti ti koji će razgovarati sa književnim kritičarima. Jedan od parova biće Goran Petrović koji će razgovarati sa Aleksandrom Jerkovim“, rekao je Žurić.

Kako je najavio, tokom sajma planirani su i razgovori sa filmskim rediteljima gde će se govoriti o tome koliko je književnost uticala na njihove filmske poetike, tribina o odnosu nauke i književnosti, kao i jedna posvećena odnosu novinarstva i književnosti.

Školski dan biće organizovan u četvrtak, 24. oktobra, a tog dana učenici će moći da prisustvuju sajmu po povoljnim cenama, a najavljeno je i da su odredjeni izdavači za taj dan pripremili program za školsku decu.

Pored Egipta, koja je počasni gost Sajma, učestvovaće i izdavači iz Hrvtaske, Alžira, Tunisa, Maroka, Kine, Irana i drugih zemalja.

Gosti Odbora Sajma knjiga biće američki pisac Dejvid Van, ruski pisac Sergej Šargunov, turska spisateljica Nermin Jildirim i litvanska književnica Laura Sintija Černjauskajte.

Cena pojedinačne ulaznice biće 250 dinara, dok je cena kolektivne ulaznice 150 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari