Sala za nekomercijalne filmove i za pravljenje novih 1Foto: Bojan Petrović

U Kombank dvorani danas je predstavljena Sala srpskog filma, osmišljena u saradnji Filmskog centra Srbije i Kombank dvorane, namenjena celodnevnom prikazivanju isključivo nekomercijalni srpskih filmova i filmova srpskih koprodukcija.

Tokom prve dve nedelje na repertoaru će se naći filmovi: „Zaposlena“, „Nebeska tema“, „Enderlezi rajzing“, „Šavovi“,“ Dovlatov“, kao i „Slučaj Makavejev“.

Cena ulaznica je 300 dinara.

Jelena Trivan, predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije, na jučerašnjoj na konferenciji za medije poručila je da je ovaj poduhvat samo deo sprovođenja digitalizacije bioskopa u Srbiji u saradnji sa Ministarstvom kulture.

„Jedna smo od zemalja koja je na vrhu u procentima bioskopa koji su digitalizovani i spremni za prikazivanja novih filmskih formata. Kombank dvorana će biti samo jedna u mreži srpskih bioskopa koji će prikazivati srpski film“, rekla je Trivan i dodala da će Sala služiti i u procesu pravljenja filma.

„Važno nam je da producenti imaju svoje platno da mogu da rade na radnim verzijama filma. Sala će u potpunosti biti stavljena na raspolaganje za sve potrebe producenata koji žele da imaju svoje testne projekcije“, rekla je Trivan i dodala da je obaveza filmova da budu titlovani, kako bi svaki turista mogao da pogleda srpski film i savremenu srpsku produkciju.

Takođe, Sala će biti dostupna i članovima komisija i Upravnog odbora kako bi bili informisani o samom filmu pre počinjanja bioskopskog života filma ili njegovog učešća na festivalima.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, ponosan je na činjenicu da je ovakva mreža digitalizovanih bioskopa razvijena u 17 gradova u Srbiji, pored Beograda.

„U Sali srpskog filma posetioci će moći da vide filmove na engleskom, dokumentarce koji veoma retko uđu u distribuciju, kao i filmove iz manjinskih koprodukcija, koji se obično ne prikažu nigde osim u Beogradu“, istakao je Matić.

Direktor Kombank dvorane Igor Stanković najavio je bogat filmski repertoar u okviru koga će, tokom 52 nedelje, svakoga dana biti prikazana po tri filma u tri večernja termina.

„U pitanju su filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju u poslednjih 12 meseci, ali nisu imali zapažen komercijalni efekat, dokumentarni filmovi, kao i eksperimentalni filmovi“, naglasio je Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari