Zlatna statueta „Stevan Mokranjac“, nagrada ovogodišnjeg Natpevavanja horova na 46. Mokranjčevim danima otišla je u ruke dirigenta Ogle Janum i kamernog hora „Salutaris“ iz Minska. Pobedom na tradicionalnom natpevavanju horova, kamerni hor „Salutaris“ stekao je pravo da održi celovečernji koncert na 47. „Mokranjčevim danima“. Ovogodišnja obavezna kompozicija bila je „Njest svjat“ iz Mokranjčevog opela.


Mokranjčevi dani po otvoreni su uz zvuke fanfara i 6. Mokranjčevu rukovet, u izvođenju svih učesnika natpevanja, kao i horova Muzičke škole i Crkve Svete Trojice, u dvorištu rodne kuće najvećeg srpskog kompozitora Violinista Stefan Milenković, u svojoj prvoj besedi u životu, naterao je prisutne da zajedno porazmisle o budućnosti klasične muzike u ovom modernom društvu koje nema nameru da gleda unazad već nezaustavljivo i pomalo strmoglavo juriša napred.

– On nije samo beležio note koje je čuo, već je našao način da sačuva autentičnu poruku i zvuk sa ovih muzičkih prostora i da ih pretvori u formu koju ceo svet razume i zato sada imamo predivne rukoveti kojima se divimo, rekao je ministar kulture Predrag Marković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari