Samostalna izložba slika i akvarela Sarah Ive Vujin u Galeriji ‘73 1Foto: Promo

Samostalna izložba slika i akvarela Sarah Ive Vujin, koja nosi naziv Polje sile, biće svečano otvorena u četvrtak, 6. oktobra u 19:00 sati u Galeriji `73 (Požeška 83 a, Banovo Brdo).

„Sarah Iva Vujin dočarava prirodu kao pogonsku snagu sopstvene i ljudske svesti u spontanim naletima, približujući izvestan metafizički realizam. Domen stvaranja forme opstaje kao podražavajuće imitativna razložnost. Između iskustva uma i tela, pitanje slobodne volje i poletnog posmatranja i odvlačenja zaokruživanja prvih planova uočljivo je i na drugim ekspresivnim delima, uljima na platnu, kao i akvarelskim rastapanjima.

Frikcije i izvesne elektrostrukture dolaze u obzir kao dosegnute predstave, gde su naboj dinamizma i sila koja je zaustavljena u kovitlacu jednako deo prirodne nauke, opažajnerealnosti i nadmašivanja odnosa koji zaista postoje.

Od telesnih promicanja u društvenim nevoljama ili strahovima, kod pogleda iz vazdušne prespektive ili danas objektiva na dronu za osmotrene situacije: nekada su tu varljivu stabilnost sprovodili i uzdizali narodni slikari zanatlije, Brojgel stariji, i ponegde u galimatijasu panoramskih prostora i fizičkih ponašanja na javi ali i snoviđajnim zamislima, i Hijeronimus Boš.

Takva muzealizovana istorija je daleko i civilizacijski je spomenik prirodi i stvaranju na neuporediv način sa današnjim, zamorenim post-istorijskim posledicama. Unutar te brze povezanosti iluzija ekranskih brzo zaboravljivih okolnosti, kultura stvaranja slike je pravac unošenja svih mogućih dokaza da je današnjica zahvatila, sprovela i učinila nerealnim sve moguće formule svojih predstava, aluzija i potiranih iskustava.“

(Izvod iz teksta za katalog, prof Nikola Šuica, istoričar umetnosti).

Izložba će trajati do 18. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari