Saopštenje Srpskog PEN centra povodom odluke uprave BDP da kritičarku Marinu Milivojević Mađarev isključi s liste protokola ovog teatra 1Foto: Radmila Marković

Sprski PEN centar oglasio se povodom odluke uprave BDP da kričarku Marinu Milivojević Mađarev isključi s liste protokola ovog teatra, a njihovo saopštenje prenosimo u celosti u nastavku.

Srpski PEN centar zahteva da uprava Beogradskog dramskog pozorišta bez ikakvog odlaganja poništi svoju odluku kojom je pozorišna kritičarka Marina Milivojević Mađarev isključena s liste protokola ovog teatra.

Pozorišna kritičarka Marina Milivojević Mađarev skinuta je s liste protokola BDP posle kritike o predstavi Božanstvena komedija Beogradskog dramskog pozorišta koja je objavljena u nedeljniku Vreme.

Srpski PEN centar smatra da ovakva odluka predstavlja nedvosmislen primer cenzure, pritiska i zabrane.

Odluka uprave Beogradskog dramskog pozorišta potpuno je neprihvatljiva u kulturnoj zajednici i u bilo kom iole uređenom društvu.

Da bi imalo ikakvog smisla i da bi očuvalo vlastitu relevantnost i integritet, kritičko mišljenje mora biti nezavisno. Kritičar ne sme biti izložen pritiscima bilo koje vrste zbog toga što radi svoj posao, niti njegovi kritički stavovi smeju biti cenzurisani ili na bilo koji način potiskivani iz javnosti.

Srpski PEN centar poziva pozorišne kritičare da se solidarišu s Marinom Milivojević Mađarev.

Srpski PEN centar poziva javne i privatne institucije kulture da učine nesmetanim rad kritičara u svojoj oblasti. To je utoliko važnije u vremenima u kojima su marginalizovani i sama kultura i kritičko mišljenje.

Upravni odbor
Srpskog PEN centra
U Beogradu, 28. marta 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari