U trci za „Srce Sarajeva“ četrdeset sedam filmova 1Foto: Promo

„Kelti“ naše rediteljke Milice Tomović posle Berlinala imaće regionalnu premijeru, kao i dokumentarac „Pejzaži otpora“ Marte Popivode, a „ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU) koji potpisuje Janko Baljak doživeće svetsku premijeru

Najprestižniji praznik filmske umetnosti u regionu u poslednje tri decenije, Sarajevo Film Festival, od 3. do 20. avgusta (koliko će trajati njegovo ovogodišnje izdanje), u četiri takmičarske selekcije premijerno će prikazati 47 ostvarenja.

U kategoriji igranog filma, po izboru selektorke, scenaristkinje Elme Tataragić, za nagradu „Srce Sarajeva“ (za najbolji film, režiju, najbolju glumicu i najboljeg glumca), u trku ulazi devet naslova, od kojih će dva imati svetsku premijeru – „Elegija lovora“ crnogorskog reditelja Dušana Kasalice (koprodukcija sa Srbijom), i „Stvari vredne suza“ mađarske rediteljke Kristine Grosan.

Pred publiku jednog od najpopularnijih festivala u Evropi koji svake godine okupi brojne goste, među kojima su i zvezde svetskog filma, kritičari, novinari i TV ekipe iz inostranstva, kao regionalne premijere stižu porodična drama „Murina“, koja je hrvatskoj rediteljki Antoneti Alamat Kusijanović donela Zlatnu kameru na nedavno završenom Kanu, „Kelti“ naše rediteljke Milice Tomović (premijerno su prikazani na Berlinalu), gruzijska „Bebia, jedina čežnja moje duše“ scenarstkinje i rediteljke Juje Dobrackous, grčki „Mesec, 66 pitanja“ Žaklin Lentzou. Tu su i dva ostvarenja albanskih reditelja sa Kosova, „Brdo na kojem riču lavice“ Luane Bajrami i „Tražeći Veneru“ Norika Sefa, i „Velika sloboda“ nemačkog reditelja Sebastijana Mejsa.

U katogoriji dokumentarnih filmova (izbor selektorke Rade Šešić), za „Srce Sarajeva“ za najbolje ostvarenje, Nagradu za ljudska prava i Specijalnu nagradu žirija, takmiči se 15 naslova, među kojima su „Kad smo mi bili oni“ bosanskog oskarovca Danisa Tanovića i Damira Šagolja, srpski dokumentarci „ŽŽŽ (ŽURNAL O ŽELIMIRU ŽILNIKU) koji potpisuje Janko Baljak (svetska premijera), “potreba za mržnjom” Filipa Čolovića i „Pejzaži otpora“ Marte Popivode.

Svetsku premijeru na sarajevskom festivalu imaće i ostvarenja „Bosanski Brodvej“ Jasmine Beširević, „Disturbed Earth” Kumjane Novakove, “Dive” Matea Korosija, “Horizont” Tanje Deman, “Isti san” Vlada Petrija, “Nedeljom” Keti Papademe. U ovoj selekciji su i dokumentarci “Sani” Keti Mačavariani, “Pomirenje” Marije Zidar (koprodukcija Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova), “Tvornice radnicima” Srđana Kovačevića, “Looking for horses” Stefana Pavlovića, “Les enfants terribles” Ahmeta Necdeta…

Ono što je primetno u svim selekcijama u odnosu na prethodne festivalske godine je veće prisustvo ostvarenja koje potpisuju rediteljke, pa neće biti veliko iznenađenje ako se pobednički trijumf žena sa Kanskog festivala ponovi u Sarajevu, što bi svakako nagovestilo da film više nije samo “muška profesija”.

Kratka i studentska ostvarenja

U takmičarskim programima kratki i studentski film (selektorke Elma Tataragić i Asja Krsmanović), biće prikazano 22 naslova, od kojih će osam imati svetske premijere, a dobitnik nagrade “Srce Sarajeva” za najbolje kratko ostvarenje postaje i kvalifikacioni film za prijavu za nagradu Oskar. U ovoj trci su “Drhtaj srca” Azera Gulieva, “Sa balkona” Arisa Kaplanidisa, “Solo Mod” Tamare Kotevske, “Sve što dolazi” Matea Ugrina, “Interfon 15! Andreia Epurea, “Kazneni udarac” Roka Bičeka, “Raseljeni” Samira Karahoda, “Severni pol” Marije Apčevske…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari