Šarčević: Najvažniji slavistički skup na svetu danas u Beogradu 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ovo je najvažniji slavistički skup na svetu, rekao je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na 16. Međunarodnom kongresu slavista, koji je danas otvoren na Filološkom fakultetu u Beogradu i ocenio da je Beograd oduvek imao vrlo značajnu ulogu u Svetskom slavističkom pokretu

Prilika da se pošalje „poruka o značaju slavistike svetu, afirmišući njene najvažnije oblasti izučavanja, da se razmene ideje, znanje i učvrste prijateljstva“.

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik dotle ga ljubimo i počitujemo, njime govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod. Može se među sobom i razumevati i umno sjedinjavati, ali ne preliva se u drugi narod da ne propada“, citirao je Šarčević Vuka Karadžiča:

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević jer podsetio da je 1939. godine, 3. Međunarodni kongres slavista, koji je trebalo da bude održan u Beogradu, otkazan zbog nadolazećeg rata. Bio je to znak da je u Mars izgurao Minervu sa društvene i istorijske scene, rekao je on.

Održavanje ovog Kongresa, može biti simbloličan dokaz razumnog optimizma za sigurniji svet, rekao je Vukosavljević.

„Slovenski svet iznedrio je riznicu neverovatnih priča, basni, legendi, mitova, što se kasnije prevelo u jednu od najvećih književnosti koju je svet upoznao, u riznicu narodnog blaga, narodnog stvaralaštva“, rekao je on.

Predsednik Međunarodnog komiteta slavista Boško Suvajdžić rekao je da Beograd ovim Kongresom „potvrđuje, u istoriji slavistike davno osvojenu misiju, da bude most spajanja među slavistima različitih zemalja, jezika i nacija“.

Kako je rekao, snovni ciljevi 16. kongresa slavista su učvršćivanje i širenje slavistike kao nauke poštujući tradiciju naučnih sastanaka slovenskih filologa, izbegavanje politike na kongresima, otklanjanje anomalije raskinutih naučnih veza koje bi trebalo ponovo sastavljati svuda i na svakom mestu, negovanje tradicije međunarodnih slavističkih kongresa.

On je rekao da je Kongres posvećen „patrijarhu srpske lingvistike Aleksandru Beliću“.

Kongres se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Grada Beograda, a trajaće do 27. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari