Satira fest: Nagrada Sergeju Trifunoviću 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

U organizaciji Beogradskog aforističarskog kruga, večeras je na beogradskom Kolarcu održan Satira fest, tokom kojeg su brojni aforističari iz Srbije i susednih država čitali svoja dela, nakon čega su dodelje nagrade.

Nagrada za satiričnu hrabrost pripala je glumcu Sergeju Trifunoviću, autor najbolje satirične pesme je Simonida Banjeglav, satirične priče Marina Rajičević, a najbljeg aforizma Braslav Konstadinov.

Pobednički aforizam glasi: „U svetu postoji jedno carstvo, a u Srbiji carstvo jednog“.

Zahvaljujući na priznanju, Trifunović je rekao da se u Srbiji puno priča o strahu, navodeći da je upravo ovih dana bio u nekim gradovima sa Sašom Jankovićem kako bi pokrenuli neke ljude koji nisu bili u partijama.

Uspeli smo da ih nađemo, ali se puno priča o strahu, rekao je Trifunović, koji je, komentarišući nagradu, rekao da je to „sigurno najnagređenija mala nužda u istoriji“ i da za to nije bila potrebna neka hrabrost.

Predsednik žirija Slobodan Simić je kazao da je Trifunović stao na „branik slobodne reči i slobodnog mišljenja“, čime je privukao pažnju Beogradskog aforističarskog kruga.

On je istakao da su u Trifunoviću prepoznali kolegu satiričara, jer svaki dan piše po nekoliko vrlo duhovitih, aktuelnih, ubojitih, ironičnih komentara o vlasti, mentalitetu, medijima, stanju u kulturi ili sporskim događajima.

Ne štedi nikog, otvoreno iznosi stavove, ne podnosi nepravdu i osionost moćnih, pokreće burne reakcije, ali je uvek dobronameran i iskren, rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari