PSG prvi put o zabrani ulaska u EU Sergeju Trifunoviću: Da li su razmatrali izbacivanje iz pokreta? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Izvršnog odbora PSG-a Aleksandar Radovanović kaže da osuđuju postupke glumca i funkcionera ovog pokreta Sergeja Trifunovića u Splitu, ali da nisu razmatrali pokretanje postupka za izbacivanje iz organizacije.

Nakon što je srpski glumac za tri dana u Splitu dobio pet prijava, između ostalog zbog šetanja psa Mileta bez povoca, ali i vređanja policijskih službenika – proteran je iz te zemlje. Uz proterivanje Trifunoviću je i na godinu dana zabranjen ulazak u čitavu Evropsku uniju, kao i Norvešku, Island, Lihtenštajn.

Kazne su ga, kako je sam kasnije rekao, koštale 1600 evra. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske kažu da je do ove odluke došlo jer je u kratkom roku ponavljao činjene prekršaje.

„Obzirom da je utvrđeno kako je muškarac, u kratkom roku od dva dana, ponavljao činjenje prekršaja, te time iskazao upornost i nameru da ne poštuje odluke suda i zakonski poredak Republike Hrvatske, ostvareni su uslovi iz Zakona o strancima za donošenje rešenja o proterivanju iz Evropskog ekonomskog prostora i određena mu je zabrana ulaska i boravka u EEP u trajanju od jedne godine. Konačno, svako od nas može slobodno birati mesto i zemlju koji će posetiti, ali svatko od nas je i u obvezi poštivati zakone te zemlje”, stoji, između ostalog, u saopštenju.

Ova dešavanja povela su i navode da bi Pokret slobodnih građana, čiji je Trifunović funkcioner i bivši predsednik, trebalo da se o ovim postupcima oglasi, odnosno da osudi ponašanje glumca, ali i da ga isključi iz članstva.

Radovanović naglašava da su postupci Trifunovića, koji je i bivši predsednik PSG, privatni i lični, a ne politički.

„Prvenstveno želim da naglasim da su sporni istupi Sergeja Trifunovića privatni i lični, a ne politički, ali da su svakako nedopustivi i duboko štetni pre svega po njega samog.  Ni ja lično, ni PSG kao organizacija ne stojimo iza njegovih postupaka, niti oni odražavaju politiku i vrednosti Slobodnih građana, i jako mi je žao što je došlo do ovakve situacije i vređanja gradske uprave i građana Splita, gde su na vlasti naši prijatelji iz stranke Centar koja pripada ALDE afilijaciji stranaka i sa kojom imamo odličnu saradnju“, kaže on.

Ističe da sa Trifunovićem pre svega ima prijateljski odnos.

„Sergej Trifunović i ja imamo pre svega prijateljski odnos, a tek onda odnos stranačkih kolega, i meni bi bilo najdraže da do ove situacije nikada nije došlo. Voleo bih kada bi mu ova kazna bila ublažena, ali ne bih mogao da mu budem iskreni prijatelj kada bih opravdavao njegove očigledne greške“, poručuje.

Upitan hoće li PSG pokrenuti postupak za izbacivanje iz članstva zbog ponašanja koje je suprotno programu pokreta, Radovanović odgovara da to nisu razmatrali.

„Sergej prestupe nije učinio u svojstvu funkcionera PSG niti je na bilo koji način predstavljao našu organizaciju, pa s toga nismo razmatrali pokretanje postupka. Svakako od njega očekujem objašnjenja i da se u konačnosti izvini građanima Splita. Mi, kao organizacija koja se zalaže za vladavinu prava i jednakost građana pred zakonom, svakako ne možemo da opravdavamo postupke svojih članova koji se ponašaju suprotno tim načelima“, navodi Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari