Satirična drama "Trougao tuge", ovenčana kanskom Zlatnom palmom, 12. avgusta otvara 28. Sarajevo film festival, a reditelju Rubenu Östlundu nagrada Počasno Srce Sarajeva 1Foto promo/28. sarajevo film festival

Jedan od koproducenata „Trougla tuge“, Östlundove košmarne metafore o kraju zapadne civilizacije, koju jedan od najnagrađivanijih reditelja današnjice potpisuje i kao scenarista, je Obala Art Centar iz Sarajeva, a koproducenti su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović

U znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, švedski reditelj Ruben Östlund novi je laureat nagrade Počasno Srce Sarajeva, koja će mu svečano biti uručena 12. avgusta, na otvaranju 28. Sarajevo Film Festivala.

Projekcija njegovog najnovijeg filma „Trougao tuge“, koji se prikazuje u sklopu Open Air programa, označiće i početak ovogodišnjeg festivala.

„Trougao tuge“, za koji Östlund potpisuje i scenario, koprodukcija je Švedske, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma u ime Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

„Trougao tuge“ je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, manekenski par, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode pre nego što otputuju na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima.

Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprekorno, ali loše vreme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i završava brodolomom…

Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije.

Glavne junaka u filmu igraju Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian…

Ruben Östlund (1974) je jedan od najvažnijih švedskih i evropskih reditelja, sa svojim prvim igranim filmom „Mongoloid s gitarom“ osvojio je nagradu FIPRESCI na festivalu u Moskvi 2005. godine.

Svi njegovi naredni filmovi, počevši od ostvarenja „Nesvesno“ koji je premijerno prikazan u selekciji Un Certain Regard, prikazani su u Canu.

Zlatnog medveda u Berlinu osvojio je s kratkim filmom „Incident kod banke“, Östlundov treći igrani film, „Igra“, premijerno je prikazan u kanskom programu Directors&39; Fortnight, gde je osvojio nagradu Coup de Coeur, nominacije za nagradu Evropskog parlamenta LUX, kao i najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, „Turist“, premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard festivala u Canu, a osvojio je Nagradu žirija.

Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar.

 

 

Östlundov peti igrani film, „Kvadrat“, osvojio je Zlatnu palmu u Kanu, i bio je nominovan za Oscar u kategoriji za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

 

 

Sarajevska publika Östlunda poznaje i kao predsednika žirija Takmičarskog programa – igrani film na 25. Sarajevo Film Festivalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari