Savršeni dom u ovom nemirnom svetu: Izložba „Hortus conclusus” Marije Matović u Beogradskoj galeriji SULUJ (FOTO) 1Foto: Privatna arhiva

 

Treća samostalna izložba slikarke Marije Matović „Hortus conclusus” („Zatvoreni vrt”) otvorena je početkom meseca u galeriji SULUJ u Beogradu.

U pitanju su radovi rađeni na akvarel i pamučnom papiru, iz serije radova „Rascvetale trave” i „Hortus conclusus” i radovi izvedeni u tehnici fuzije stakla pod imenom Lovorika.

,,Videh prelepu ružu” izgovorio je Ditmar fon Ajst u dalekom 12. veku i tako izrazio čežnju za zatvorenim vrtom, zasutog brojnim varijacijama izdanaka. ,,Zatvoreni vrt”, u fokusu umetničkog izraza Marije Matović, je nedostižan simbol odvojenosti od spoljnog sveta, metafora, zanos, prostor plamteće mističnosti. Hortus conclusus uzvišene estetike Marije Matović, vrt preplitanja, uzrastanja i bujanja, stvara slojevite vizuelne strukture. Centralni motiv koji se proteže po platnu ili staklu, neretko ima antropomorfne atribute baš onako kako ih je opisao Pitagora, atribute koji se preobražavaju u različite oblike korena koji beži. Mistična mandragora koja krikne ako je iščupaju iz zemlje, opisana je u Knjizi postanja, Talmudu, kao koren u obliku čoveka, sa trupom, ekstremitetima i glavom. Može biti muško, žensko, ili dete. Mističnost, tajanstvenost, povezanost korena sa drevnim i natprirodnim, oblik koji podseća na čoveka, ali ima snagu da ubije i ozdravi, napisala je u katalogu izložbe doc. dr Jasmina S. Ćirić sa FILUM-a kragujevačkog Univerziteta.

Po njenim rečuma u seriji crteža ,,Rascvetale trave” i „Hortus conclusus”, Matovićeva je uspela da stvori punoću i fluidnost, zadržavajući preciznost detalja i nežnu, baršunastu teksturu izvedenu kombinovanom tehnikom na akvarel papiru.

– Imaginacija Marije Matović nudi nam novu sliku (iz) prirode, vidljivo inspirisanu delima antičkih pisaca. Crvene senke su tu da nas podsete da postoji podvrsta mandragore koja u krajevima oko Mrtvog mora noću širi crvenu svetlost i tako pomaže zvezdočitačima u proricanju sudbine, ističe Jasmina S. Ćirić.

Serija radova ,,Lovorika” izvedena na fuzionisanom staklu, po njoj, obiluje neodređenim, ali asocijativnim oblicima maštovito dočaranih tekstura koje ogledalski dišu njenim unutrašnjim bićem tako da predstavljaju prelaz i prolaz u neprohodne tajne prirode i bujanja, života, rasta i prekida.

– Izložena dela Marije Matović plene pažnju gledaoca i otvaraju vrata u mistični svet koji kombinuje prošlost i sadašnjost, dok stvara sasvim novi izraz koji nam nudi nepoznato i nedovoljno istraženo. Hortus conclusus je povezan sa starovekovnim paganskim, odnosno savremenim religijama i uverenjima. Kombinujući navedeno Matovićeva pokazuje da je sposobna da iznenadi originalnim delima, pozivajući na šetnju zatvorenim, imaginarnim vrtom koji postaje naš ,,savršeni dom u ovom nemirnom svetu”.

Izložba u Galeriji SULUJ je otvorena do 17. decembra.

Umetnica koja internacionalno i aktivno izlaže

Marija Matović (33, Kragujevac) diplomirala je zidno slikarstvo i masterirala slikarstvo na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2023. godine, Udruženja likovnih umetnika Kragujevca (ULUK) od 2020. godine. i KULT-a od 2022. godine.

Internacionalno aktivno izlaže i učesnica je preko 25 kolektivnih izložbi. Samostalno je izlagala u Kragujevcu i Nevesinju, ovo joj je treća samostalna izložba.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari