Adel osvojila pet Gremi nagrada 1Fotografije: EPA / MIKE NELSON

Britanska pop pevačica Adel osvojila je najviše američkih muzičkih nagrada Gremi na ceremoniji dodele u Los Anđelesu koja je bila u znaku aktuelnih političkih dešavanja u SAD.

Ona je sa pet Gremja u najvećim kategorijama ušla u istoriju svetske muzike jer je dobila nagrade za najbolji album „25“ i najbolju pesmu „Hello“. Adel, naime, nije izgubila nijedan Gremi za koji je nominovana još od 2010, a osvojila ih je 15 u dosadašnjoj karijeri, uključujući i sve četiri velike kategorije.

Primajući Nagradu za najbolji album, izrazila je žaljenje što ta statua nije pripala Bijonse i njenom „monumentalnom“ albumu „Lemonade“.Adel je tako odala priznanje svojoj rivalki Bijonse koja se prvi put pojavila u javnosti od kako je u drugom stanju.

„Mi umetnici, tebe obožavamo“, rekla je Adel koleginici Bijonse koja je bila nominovana u devet kategorija i pevačica s 20 osvojenih Gremija. Bijonse je osvojila ove godine dve nagrade, za najbolji muzički spot za “Formation” i najbolji urbani savremeni album “Lemonade”. 

Adel osvojila pet Gremi nagrada 2

Chance the Rapper dobio je nagradu kao Najbolji novi izvođač. Kultni britanski muzičar Dejvid Bouvi koji je preminuo prošle godine, posthumno je osvojio Gremi za poslednji album „Black Star“.

Kako prenosi agencija Beta, ceremonija dodele je protekla i u znaku kritika na račun politike američkog predsednika Donalda Trampa. Tramp je posebno bio na meti tamnoputih rep muzičara koji su osudili njegovu imigracionu politiku.

Na ceremoniji je odata počat i Prinsu i Džordžu Majklu, muzičarima koji su preminuli prošle godine. Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari