Andraž Kajzer: MENT festival stvara put u bolje društvo i bolju budućnost 1Foto: Kaja Brezočnik

– Puna scena i nasmijana lica, autobusi puni glazbenih entuzijasta jure Ljubljanom u potrazi za sljedećom glazbenom emisijom – tako Andraž Kajzer direktor MENT festivala opisuje atmosferu sa njihovih prethodnih izdanja i dodaje da nas „ove godine očekuje jedno ludo međunarodno izdanje, mnogo dobrih koncerata i uspeha za sve izvođače“.

Festivala muzičkog otkrića fokusiran na lokalnu, regionalnu i evropsku scenu MENT će ove godine biti održan od 8. do 10. juna u Ljubljani na 15 lokacija, a njegov koncertni program obuhvata 80 izvođača iz 25 zemalja.

U intervjuu za Danas Kajzer kaže da od ovogodišnjeg izdanja očekuje što više veza, novih prijateljstava, i da se svaki posetilac MENT-a vratiti kući sa novim muzičkim otkrićem, koje će možda pratiti godinama, pa čak i ceo život.

Podsetite naše čitaoce kako je nastao MENT, sa kojim idejama iz oblasti muzike i umetnosti ste gradili festival?

MENT je nastao kao odgovor na brojna pitanja i želje: kako regionalnu i međunarodnu glazbenu scenu približiti Sloveniji, kako osnažiti izvođače, educirati domaće delegate i umjetnike. Kako se povezati s inozemstvom. Kao i kako slovenskoj publici predstaviti nove strane izvođače, pogotovo one koji ne potječu nužno iz angloameričkog okruženja.

Koja biste imena, tj nastupe izdvojili, koja učestvuju na ovogodišnjem festivalu i zašto?

Uz 80 izvođača, teško je izdvojiti samo nekoliko imena. Ugošćujemo neke od prepoznatljivijih novih umjetnika. Na otvaranju će u četvrtak nastupiti Yves Tumor, francuska glazbenica i producentka Oklou, u petak ukrajinska hip hop zvijezda Alyona Alyona… Ali mislim da je čar MENT-a u otkrivanju umjetnika koje prije niste poznavali. Svatko pronađe svoj put kroz festival, pa je lijepo odvojiti malo vremena za pripremu, iako znamo da vas to brzo tjera na drugu stranu. Što, naravno, nije pogrešno.

Andraž Kajzer: MENT festival stvara put u bolje društvo i bolju budućnost 2
Foto: Maša Gojic

Svake godine kod vas nastupaju i naši muzičari. Kako birate srpske izvođače koji gostuju u Ljubljani?

Ove godine na festival iz Srbije dolaze KOIKOI, Lenhart Tapes, Sitzpinker, Gazorpazorp i Olgica koja živi u Gradzu. Biramo na temelju prijava, preporuka i onoga što vidimo uživo. Kako kod nas tako i na festivalima u regiji. Ciljamo izvođače za koje smatramo da su najrelevantniji za naš prostor, kao i za međunarodne delegate. Kao i kod drugih, tražimo stupanj originalnosti, dobar live nastup, važan je i određeni stupanj profesionalizma.

Koje „nove momente“ mogu da očekuju posetioci ovogodišnjeg MENT festivala? Šta ovogodišnje izdanje festivala izdvaja od prethodnih?

Ovo će biti prvi međunarodni ljetni MENT, budući da festival nije bio izvodljiv u februaru mjesecu. U novim momentima umjesto snijega očekujemo sunce. Imamo neke nove prostore – tri dvorane u Cankarjevom domu, koji se smatra najvećim kulturnim i kongresnim centrom u Sloveniji. Nova lokacija je Zorica bar, koji je u godinu dana postao iznimno popularan, i program koji dovodi 80 novih umjetnika.

Surađujemo s legendarnim ljubljanskim festivalom Druga godba, koji je kustos njegove pozornice, te s Elevatom iz Graza, koji kurira čak tri pozornice. Za razliku od prethodnih izdanja, konferencija će se na jedan dan preseliti u centar Ljubljane, gdje će se održati sajam izdavačkih kuća u suradnji s Tresk Festivalom.

Ove godine se festival održava na čak 15 lokacija, a otvaranje će biti organizovano u Kinu Šiška, istaknite značaj ovog prostora.

Kino Šiška je gradsko mjesto koje radi cijele godine. Otac MENT-a, i organizacijski i produkcijski. Ima dve dvorane (kapaciteta 1000 i 250), galeriju, veliki kafić, još veću terasu i nekoliko događanja tjedno. Pogotovo koncerti, suvremeni ples, kazalište, razgovori, konferencije, izložbe… To je jedno od glavnih koncertnih prostora u Ljubljani, posebice u smislu aktualne strane produkcije i velikih domaćih koncerata. Iako je Šiška dosta samostalna i ima ogromnu vlastitu proizvodnju zahvaljujući uposlenom timu i gradskim sredstvima, možemo reći da je slična Domu omladine u Beogradu ili zagrebačkoj Tvornici.

Koliko je jaka regionalna muzička saradnja i koji je njen uticaj na širenje umetnosti i ideja u regionu?

Iako se radi o nekadašnjem zajedničkom tržištu, imam osjećaj da to posebno vrijedi za srpske i hrvatske izvođače. Imate puno jaču tržišnu i medijsku zastupljenost. Izvođačima iz manjih zemalja još uvijek je prilično teško prijeći granicu. Razmislite o tome koliko slovenskih izvođača svake godine, primjerice, nastupi u Beogradu. Ne puno. Međutim, takva je suradnja vrlo važna za cjelokupni razvoj regije i snagu cijele scene i tržišta. Sve je više suradnje između stručnjaka iz različitih zemalja kao i tiraža. Svaki malo šareniji regionalni festival na programu ima izvođače iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne, Makedonije… ovo je svakako put u bolje društvo i bolju budućnost.

Andraž Kajzer: MENT festival stvara put u bolje društvo i bolju budućnost 3
Foto: Maša Gojic

Predstavite nam konferencije koje će biti održane u okviru festivala, zašto su one bitne?

Ovogodišnja konferencija sastoji se od intervjua, okruglih stolova, prezentacija, brzog umrežavanja, radionica, slušaonica i još mnogo toga. Riječ je o najučinkovitijem prijenosu znanja, aktualnih informacija i susretima s delegatima iz cijele Europe i šire. Konferencija je veliki dio MENT- a i prigoda za brojne strane posjetitelje. Mnogima je ovo posao, a večernji program traži nove izvođače, ideje i provjeru koncertne kondicije. Mislim da imamo vrlo solidnu konferenciju s prilično jakim imenima i znalcima. Ovo je najjednostavniji prozor u svijet glazbene industrije, aktualnih informacija i novih poznanstva.

O kojim će se temama govoriti na konferencijama?

Ove godine intervjuirat ćemo neke sjajne goste. Beckie Sugden, koja je, između ostalih, agentica Andersona. Paaka i Micka Jenkinsa. Razgovor s njom vodit će Galeb Nikačević (Agelast). Gostimo Bogdana Benigara, koji ove godine po 30. put vodi festival Druga godba. I Ronald Kaizer, menadžer bendova Altin Gun i Yin Yin, i Derek Walmsley, urednik časopisa The Wire. Jedan dio konferencije bit će posvećen digitalnom sadržaju (web3, digitalni distributeri…), a dio elektroničkoj glazbi. Zatim još više lokalnih tema, kao i predstavljanje svih regionalnih showcase festivala, brzo umrežavanje s festivalima, promotorima, susreti regionalnih grassroot prostorija itd.

Andraž Kajzer: MENT festival stvara put u bolje društvo i bolju budućnost 4
Foto: PiaKlancar

Podelite sa nama deliće atmosfere sa prethodnih izdanja vašeg festivala, kojih se događaja sa prethodnih Ment festivala najradije sećate?

Teško pitanje. Uglavnom puna scena i nasmijana lica. Volim što svatko ima svoju festivalsku priču, gdje je bio i što je doživio. Sjećam se tako brzo, na primjer, kada su Young Fathers pustili stotinjak posjetitelja na pozornicu ili koncert belgijskog reperke Blu Samu iz 2020. na kojem je publika jednostavno poludjela. Odlično izgleda i kad zablistaju domaći izvođači. Ili recimo jutarnja snimka sessiona s bjeloruskim triom Molchat Doma koji sada ima gotovo tri milijuna pregleda. Recimo da autobusi puni glazbenih entuzijasta jure Ljubljanom u potrazi za sljedećom glazbenom emisijom. Čini mi se da na MENT dolazi jako puno entuzijasta koji stvarno žele čuti nove stvari i to mi je posebno važno.

Šta očekujete od ovogodišnjeg MENT-a, koji počinje 8. i traje do 10. juna?

Pogotovo jedno ludo međunarodno izdanje koje smo čekali dve godine. I što više dobrih koncerata i uspjeha za sve izvođače. Što više veza, novih prijateljstava i da će se svaki posjetitelj vratiti kući sa svojim novim glazbenim otkrićem, koje će možda pratiti godinama, pa čak i cijeli život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari