Artur MenezesFoto: Emerson Santos/Fotoarena/Sipa USA),Image: 781565751, License: Rights-managed, Restrictions: World Rights Except Brazil * BRAOUT, Model Release: no, Credit line: Fotoarena / ddp USA / Profimedia

Jedan od najboljih mladih rok i bluz gitarista sveta, Artur Menezes i njegov trio premijerno stiže u Srbiju.

U okviru mini turneje, jedan od najtalentovanijih savremenih bluz/rok umetnika današnjice održaće tri koncerta 25. marta u Beogradu u Zappa Bazi, potom 27. odlaze u Novi Sad u Dom kulture i zatim 28. marta u jagodinskom Irish Pub-u.

Ruke koje drže vrat gitare kao da mu život zavisi od toga, Artur Menezes kanališe strast, agresiju, ljubav i istinu bez filtera u svojoj muzici.

Gitarista, vokal, tekstopisac i producent, rođen u Brazilu (živi u Los Anđelesu), hoda tankom linijom između užarenog bluza duše i raskošnog rokenrola. Zbog toga ga je magazin ‘Guitar Player’ prepoznao kao jednog od „25 najboljih novih bluz gitarista“, uz to je zaslužio ‘Gibson/Albert King’ nagradu Bluz fondacije za „najboljeg gitaristu“, željeno mesto na festivalu gitare “Crossroads” Erika Kleptona (Eric Clapton) i treće mesto na International Blues Challenge-u u Memfisu, USA. Zbog toga je ostavio zadivljenu publiku širom sveto, od klubova i festivala širom Južne i Severne Amerike do Evrope.

Artur Menezes
Foto: Lucas Parisi

Još od kada je bio dete, Artur je pokazivao interesovanje za muziku. Najpre je bio ljubitelj roka, ali se njegov svet promenio kada je sa trinaest godina otkrio bluz. Kako je njegovo sviračko umeće postajalo bolje, ostao je poklonik bluza, ali je koristio i druge stilove kao što su psihodelični rok, fank i baiao, ritam koji je popularan u severoistočnom delu Brazila.

Usled porodičnih okolnosti, Menezes je kratko živeo u Čikagu, 2006, 2007. i 2011. godine. Tokom tog perioda imao je priliku da učestvuje u džem sešn večerima dok su svirali John Primer, Linsey Alexander, Phil Guy i Jimmy Burns, između ostalih. U međuvremenu, kod kuće u Brazilu, Menezes se popeo na vrh lokalne bluz muzičke scene, postavši protagonista brojnih festivala. Do 2010. godine, Menezes je snimio svoj debi album, Early To Marry, koji je objavio Tratore Brasil. Godine 2013., krenuo je na turneju po Argentini i objavio svoj drugi album jednostavnog imena 2. Treće studijsko izdanje, Drive Me, usledilo je 2015. godine za istu diskografsku kuću, a naredne godine preselio se u Los Anđeles. Među imenima sa kojima je delio binu su Joe Satriani i Bobby Rush. Sa svojim pratećim bendom, Menezes je učestvovao na International Blues Challenge-u u Memfisu, gde su zauzeli treće mesto, ali je on dobio Gibson/Albert King nagradu za najboljeg gitaristu.

Njegov četvrti album, Keep Pushing, iz 2018. godine, producirao je Džoš Smit (Josh Smith). 2019. godine, Erik Klepton je odabrao Menezesa da nastupi na Crossroads Guitar Festivalu, održanom u Madison Square Garden-u u Njujorku. Menezesov peti album, Fading Away, objavljen je u oktobru 2020. preko Vizztone Records-a i na jednoj pesmi gostuje Džo Bonamasa (Joe Bonamassa).

Menezes je, inače, dobio zelenu kartu koju mu je dodelila američka vlada zbog njegovog doprinosa bluzu. Takođe, predaje gitaru na Muzičkom institutu u Holivudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari