Bliži se premijera dokumentarca "Thriller 40" o čuvenom albumu Majkla Džeksona : Pogledajte trejler 1Foto: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Dokumentarni film „Thriller 40“ o čuvenom albumu Majkla Džeksona „Thriller“ biće premijeno prikazan 2. decembra na platformi „Paramount Plus“.

Četrdeset godina nakon objavljivanja najprodavanijeg albuma svih vremena u svetu, reditelj Nelson Džordž vraća obožavaoce u prošlost da iskuse snimanje albuma koji je oborio sve rekorde, prenosi Nova.rs.

Bliži se premijera dokumentarca "Thriller 40" o čuvenom albumu Majkla Džeksona : Pogledajte trejler 2
Foto: Dia Dipasupil / Getty images / Profimedia

Sa nikada ranije viđenim snimcima i ekskluzivnim intervjuima, „Thriller 40“ beleži stvaranje globalnog fenomena pre interneta koji nije sličan bilo čemu pre ili posle. Album „Thriller“ je lansirao Majkla Džeksona u megazvijezde i do danas nastavlja da utiče na sve aspekte kulture i zabave, uključujući svet muzike, plesa i mode.

U dokumentarcu govore Ašer, Meri Džej Blajdž, Vil. I. Am, Mark Ronson, Misti Koplend, Maksvel i Džon Lendis, navodi cdm.me.

„Thriller“ je šesti studijski album Majkla Džeksona. Objavio ga je „Epik rekords“ 30. novembra 1982. godine nakon pevačevog kritički i komercijalno uspešnog albuma „Off the Wall“. Muzički, „Thriller“ donosi pop, ritam i bluz, rok, post-disko i fank. Sa produkcijskim budžetom od 750 hiljada dolara, snimanje materijala je trajalo od aprila do novembra 1982. godine u studiju „Vestlejk rikording“ u Los Anđelesu.

Uz asistenciju producenta Kvinsija Džonsa, Džekson je napisao četiri od devet pesama koje su se našli na konačnom izdanju. Za samo godinu dana, „Thriller“ je postao najprodavaniji album svih vremena sa procenjenim brojem od između 65 i 110 miliona prodatih kopija. U Sjedinjenim Državama deli prvo mesto najprodavanijih albuma svih vremena sa „Their Greatest Hits (1971-1975)“, kompilacijom najvećih hitova benda Igls. Sedam pesama je izdato kao singlovi i sve su ušle među prvih deset na top-listi „Bilbord hot 100“. „Thriller“ je osvojio rekordnih osam Gremi nagrada 1984, uključujući i onu za album godine.

„Thriller“ je postavio Džeksona među dominantne pop zvezde s kraja 20. veka i omogućio mu da sruši rasne barijere, pojavljivanjima na Muzičkoj televiziji i sastankom sa predsednikom Ronaldom Reganom u Beloj kući. Jedan je od prvih albuma koji je koristio spotove kao uspešne promotivne alatke.

Spotovi pesama „Thriller“, „Billie Jean“ i „Beat It“ su redovno prikazivani na pomenutoj televiziji. Godine 2001, objavljeno je specijalno izdanje albuma koja sadrži audio intervjue, demo snimke i Gremijem nagrađenu pesmu „Someone in the Dark“. Album je po treći put izdat 2008, kao „Thriller 25“, i na njemu se nalaze remiksi savremenih izvođača, ranije neobjavljivani materijal i DVD.

„Thriller“ zauzima dvadeseto mesto na listi „500 najboljih albuma svih vremena“ koju je objavio magazin „Roling stoun“ 2003. godine i treće mesto na listi „Definitivnih 200 albuma svih vremena“ Udruženja muzičkih komercijalista. Album se čuva u Kongresnoj biblioteci uz opis da je kulturno prepoznatljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari