Deset muzičkih događaja u Srbiji koje ne treba propustiti ovog leta 1Foto: Marko Edge

Pravljenje planova za događaje često je vrlo nezahvalno, posebno ako ste entuzijasti koje društvo i toplo vreme mami na „partijanje“, jer iz dana u dan niču novi „eventi“, što dodatno otežava pravljenje liste događaja koje bi bilo strava posetiti. Zato okvirno najavljujemo samo neke od predstojećih letnjih zabava.

Već danas posetioce Arsenal festa očekuje koncert vašintonskog sastava Thievery Corporation.

„Čuveni krosover bend osnovali su 1995. u Vašingtonu Rob Garza i Eric Hilton. Thievery Corporation se smatraju zaslužnim za nastanak čitavog podžanra elektronske muzike, oplemenjene upotrebom regea, daba, hip-hopa, downtempa, indijskog trip-hopa i bosa nove. Predstavljaju planetarni fenomen, jer su do velikog uspeha i hedlajnerskih nastupa na mega festivalima kao što su Coachella i Lollapalooza, kao i milionskih tiraža albuma i pregleda na Jutjubu, stigli su bez velikih radijskih hitova, visokobudžetnih spotova i podrške velikih diskografskih kuća“, istaknuto je na sajtu Arsenala.

Nišlije večeras takođe očekuje kvalitetan provod na otvaranju prve zvanične sezone Ei Letnjeg Kluba, gde će nastupiti trenutno najaktivniji bend novije generacije, Koikoi, kao i Crno Dete, jedan od najuzbudljivijih instrumentalnih bendova u regionu.

„Koikoi i Crno dete, bendovi koji se jako vešto igraju žanrovima, stvarajući na taj način nešto atipično na našoj sceni premijerno će nastupiti u Nišu 2. jula sa početkom u 21 čas. Koikoi se prvi put na sceni pojavljuju 2019. godine u okviru Hali Gali kompilacije, a svega dve godine nakon toga izdaju svoj debi album „Pozivi u stranu“ koji je za kratko vreme pobrao pohvale i publike i kritike. Njihov debi je većina regionalnih muzičkih kritičara proglasila za jedan od najboljih albuma 2021. godine. Od samog starta karijere bend neumorno nastupa po regionu, zbog čega su uspeli da stvore veliku fan bazu u svim zemljama bivše Jugoslavije. Pored toga, uvršteni su u program „100 artists to watch“ koji je pokrenula IMPALA – međunarodno udruženje nezavisnih diskografa u saradnji sa Youtube-om, a deo su i programa Hemi Music Awards, kao predstavnik iz Srbije sa još osam zemalja iz Centralne i Jugoistočne Evrope“, istaknuto je u najavi.

„Crno dete je jedna od najbolje čuvanih tajni regionalne scene. Za sebe kažu da su turbo rok pank džez duo, a ponekad i trio, što je kombinacija koja već na papiru zvuči dovoljno uzbudljivo. Crno dete su Milan Bukejlović (Petrol, Kriške, Zemlja br.9, Triko) i Damjan Brkić (Klopka za pionira, The Cyclist Conspiracy). Bend iza sebe ima tri zvanična izdanja „Riffs“ iz 2012. zatim „Dževad“ iz 2014 i „Zlatne stvari“ iz 2016. godine, kao i live album improvizovane muzike simbolično nazvan „Neponovljivo“ iz 2017.“, ukazano je u najavi koncerta.

Sledećeg vikenda žurka se iz Niša i Kragujevca seli na novosadsku Petrovaradinsku tvrđavu na EXIT festival, gde u petak, iste večeri kada i Nick Cave & The Bad Seeds nastupa i Molchat Doma, beloruski post-pank bend.

„Molchat Doma je oformljen 2017. godine, a već njihova prva dva albuma donela su im globalno priznanje i fanove širom sveta, najviše kroz platforme kao što su YouTube i Bandcamp. Sastav je još jedan u nizu svojevrsnih TikTok fenomena, platforme zahvaljujući kojoj je pesma „Sudno“ postala planetarno prepoznatljiva, te dostigla neverovatnih 35 miliona pregleda na YouTube-u. Na zvuk ove grupe najviše uticaja imao je ruski rok ’80-ih godina, dok u njihovim pesmama vlada prepoznatljiva hladna i sumorna atmosfera, čiji se introspektivni tekstovi uglavnom odnose na usamljenost i otuđenost“, stoji u EXIT najavi.

Za one koji bi radije uživali u muzici na moru tu je TAM TAM Music Festival na Hvaru, od 9. do 17. jula, koji slavi svoj deseti rođendan.

Izvođači koji nastupaju na desetom izdanju su: Flamingods, M.O.R.T., Repetitor, Nemeček, KOIKOI, Lelee, The Ballet Bombs, Nina Bulatovix, Truth#Tribe, Nemanja, Sara Renar, Živa voda, Eine, Čuvarkuća, Crno dete, Fogsellers, Etceteral, Revirgin, Ensh, Peter Piek, JeboTon ansambl te DJ-e Mera Bhai i CiaoCesco.

„Drugačiji, neobičan i posvećen očuvanju svog jedinstvenog identiteta, TAM TAM Music Festival se već deset godina održava u malome mjestu Sućurju na otoku Hvaru. Tijekom proteklih godina TAM TAM Music Festival je izrastao od druženja glazbenika do događaja koji ima reputaciju kao jedan od najboljih malih festivala u regiji. Otok Hvar, zahvaljujući TAM TAM Music Festivalu, tradicionalno krajem sedmog mjeseca postaje utočište za sve ljubitelje nezavisne regionalne glazbe“, ukazano je u najavi događaja.

One koji ipak ostaju u Beogradu očekuje nastup gostiju iz Turske, jer psihodelična atrakcija iz Istanbula, LALALAR, prvi put nastupa u Beogradu 11. jula u klubu Drugstore.

„Retro bas linije u kombinaciji sa virtuoznim gitarskim deonicama u kombinaciji sa ,,prljavim“ elektro ritmovima i omamljujućim vokalima vode u poseban univerzum u kojem preovladava psihodelija koja preispituje mnoga čula. Za Lalalar se kaže da isporučuje sirovu ,,nostalgiju budućnosti“, a samo na njihovim nastupima uživo značenje ovog epiteta koji ih prati može i da se shvati. Jedinstveni spoj sadašnjeg, prošlog i budućeg, pod velom izvornih ritmovima Anadolije, biće jedan od intrigantnijih događaja letnje koncertne sezone u Beogradu. Lalalar će nastupiti u bašti Dragstora, uz live nastup Lenhart Tapes i podršku Skreč majstora Ljubana. Lenhart Tapes će uvesti publiku u ovu jedinstvenu psihodeličnu beogradsku noć, a Skreč majstor Ljuban preuzima pult posle koncerata Lalalara sa dobro poznatim izborom electro, folk funk i big beat plesnih hitova“, istaknuto je u najavi.

„A sada spektakl, kultni balkanski gypsy punk bend Kultur Shock na Zappa Barci“, tako je najavljen koncert koji će biti održan 16. jula u sklopu letnje turneje i povodom 25 godina postojanja, ovog benda.

Onima koji 16. budu u Pančevu, zajedničkim snagama Vizelj i Bas i Stega donose letnju radost kroz koncert u bašti u Domu omladine, gde predstavljaju nova muzička ostvarenja i vode na putovanje kroz mnogobrojne zvučne predele i avanturistične doživljaje.

„Vizelj: Struja uživo, doboš ubica i leteće novčanice u Pančevu! Fantastična rok četvorka se vraća u Pančevo i to po prvi put od nove ere Vizelj eksperimentisanja. Oni koji nikad nisu bili, pripremite se za nikad luđi rok koncert, a oni koji su bili, budite u pripravnosti, bolje je nego ikada pre!“ najavili su organizatori.

„Sastav Bas i Stega nastao je u avgustu 2011. godine u Beogradu. Imenovan je spajanjem početnih slogova imena članova prve postave. Muzika koju Bas i Stega izvodi i stvara od samog početka satkana je od različitih muzičkih pravaca koji uključuju dab, fank, post-rok, džez i mnoge druge koji su pažljivo ukomponovani u plesne forme i obogaćeni elementima savremene elektronske muzike. Kompozicije se zasnivaju na stabilnim ritmovima koji su podržani razigranim bas linijama, a ritmičke strukture obojene su psihodeličnim zvukovima isprepletanih gitara i sintisajzera koji zajedno stvaraju jedinstvenu atmosferu. Bas i Stega su: Miloš Spasić (sintisajzer/vokal), Stevan Đorđević (bas/vokal), Uroš Kiš (bubnjevi/sempler) i Dragan Vlajić Gale (gitara/vokal).“, ukazano je povodom benda.

A s obzirom na temperature i globalno zagrevanje, leto generalno ume da se oduži i na Miholjsko. U tom periodu nas očekuje koncert američke alt rok legende benda Pixies, koji će održati dugoočekivani beogradski koncert 29. avgusta na stadionu „Tašmajdan“.

„Alternativni bend iz Bostona Pixies svetsku pažnju privukao je strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput „Caribou“, „Gigantic“, „Where Is My Mind“, „Debaser“, „Here Comes Your Man“ i „Monkey Gone To Heaven“, zabeleženim na nizu danas kultnih, bučnih gitarskih albuma – (mini) „Come On Pilgrim“ (1987), „Surfer Rosa“ (1988), „Doolittle“ (1989), „Bossanova“ (1990) i „Trompe le Monde“ (1991). Nakon raspada benda 1993. godine, autor, pevač i gitarista Blek Frensis (Black Frances), gitarista Džoi Santijago (Joey Santiago), basistkinja Kim Dil (Deal) i bubnjar Dejvid (David) Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Dil, albumom „Indy Cindy“ (2014). Sa basistkinjom Paz Lenčantin (Lenchantin) stiže „Head Carrier“ (2016) i konačno „Beneath the Eyrie“ (2019), koji je očuvao poznatu gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu Pixies estetiku, o čemu svedoče singlovi „Catfish Cate“, „On Graveyard Hill“ i „Lone Rider“ – ukazano je povodom koncerta.

Još jedna atrakcija koja zalazi u jesenji period jeste Akua Naru koja će u petak 23. septembra u sklopu The Black Magnificent turneje nastupiti u Domu omladine Beograda.

„Miljenica domaće publike i bez sumnje, jedan od svetskih vodećih ženskih hip hop vokala, ovog puta će u Beogradu promovisati novi album – „The Black Magnificent“, nastao u saradnji sa bruklinškim duom The Ruff Pack, koji više nego ijedno ranije izdanje, stavlja fokus na moć, otpornost i insistira da se svi posvetimo radosti i istrajnosti, uprkos tome što deluje da je svet trenutno okrenut suprotnom. Njena muzika se oslanja na kombinaciju hip hopa, jazz-a, trap-a i soula. Sebe opisuje kao političkog hip hop umetnika, aktivistu, zaljubljenika u muziku koja govori iz duše. Akua trijumfalno kombinuje “novu” i “staru” školu dok brani svoje stavove kroz unikatne metafore. Iza sebe ima 4 albuma: “The Journey Aflame“, „Live and Aflame Sessions“, „The Miner’s Canary”, “The Blackest Joy”, kao i hitove poput “Poetry: How Does It Feel?” i “The world is listening”. Akua Naru je, između ostalih, sarađivala sa Tony Allenom, Eric Benétom, “Questlove”-om, a sa njenih nastupa definitivno niko ne izlazi ravnodušan“, istakli su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari