Eurosong za istoriju - sedma pobeda Švedske, tri ex-Yu zemlje na okupu i ostali kurioziteti Evrovizije 2023. 1EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Predviđanja su se i ove godine obistinila – Švedska je pobedila sedmi, a njena predstavnica Lorin drugi put na Pesmi Evrovizije.

Kako piše RTS, time je švedska pevačica uvela i sebe i svoju zemlju u istoriju – Švedska je uz Irsku postala najuspešnija evrovizijska zemlja, a Lorin je izjednačila rekord Džonija Logana. Ipak, mnogi bi ovo nazvali Pirovom pobedom, pošto je Kerije iz Finske ubedljivo osvojio glasove evropske publike.

Lorin Talhaui je ime koje će Švedska dugo pamtiti. Švedska pevačica je pre 11 godina oduševila Evropu, donela Švedskoj dugo očekivanu petu pobedu i vratila tu zemlju u evrovizijski vrh.

Od tada je Švedska zabeležila još jednu pobedu (Mons Selmerlev u Beču 2015), nekoliko dobrih plasmana, ali se činilo, zbog sve lošijih rezultata, naročito kod publike, da će teško do veoma željene sedme pobede kojom bi se izjednačili sa Irskom, koja taj rekord drži već gotovo tri decenije.

Međutim, početkom marta, Lorin se trijumfalno vratila na švedski Melodifestivalen i od pobede u Stokholmu bila je vodeći favorit za pobedu u Liverpulu.

Prognoze su se obistinile – Lorin je zahvaljujući ubedljivoj pobedi prema oceni žirija i drugim mestom prema mišljenju gledalaca trijumfovala i zauvek se upisala zlatnim slovima u evrovizijsku istoriju, piše RTS.

Švedska se njenom drugom pobedom izjednačila sa Irskom, sedmostrukim evrovizijskim šampionom, koja taj rekord drži još od pobede u Oslu 1996, dok je Lorin postala prva žena sa dve evrovizijske pobede i tek drugi izvođač koji je to ostvario.

Džoni Logan je jedini koji je dosada dva puta pobeđivao na Evrosongu – 1980. i 1988. godine, pod, mora se reći, znatno drugačijim okolnostima i u manjoj konkurenciji.

Finska apsolutni favorit publike

Koliko god Lorin bila ubedljiva kod članova žirija, publika je, prema očekivanjima, donela drugačiju odluku. Švedska je kod publike bila na drugom mestu sa 243 poena, ali daleko veći broj poena osvojio je finski predstavnik Kerije.

On je, sa interesantnom pesmom i nastupom za pamćenje, osvojio izvanrednih 376 poena, što ipak nije bilo dovoljno da na kraju večeri podigne trofej (nedostajalo mu je 57 bodova).

Ipak, potrebno je spomenuti da je Kerije dobio 12 poena od gledalaca iz 18 zemalja. Više su osvojili samo prošlogodišnji pobednici iz Ukrajine (28), dok Lorin nije bila prva kod publike ni u jednoj od 37 država koje su glasale, kao ni u „ostatku sveta“.

Drugo mesto najbolji je rezultat Finske od pobede grupe Lordi 2006. godine u Atini, a Kerije će se kući vratiti kao nacionalni heroj i, nadajmo se, zadovoljan što je njega i njegovu pesmu zavoleo ogroman broj gledalaca širom Evrope.

Treće mesto Izraela – prijatno iznenađenje

Bronzano odličje pripalo je predstavnici Izraela, kojoj mnogi (čak i autor ovog teksta) nisu predviđali toliko visok plasman. Ipak, kladionice jesu i, kao potencijalnog pobednika, stavljale su je odmah iza Švedske i Finske. Drugo mesto kod žirija i četiri dvanaestice, od kojih je jedna stigla od „ostatka sveta“, bili su dovoljni da Noa zauzme sjajno treće mesto. Njena pesma „Unicorn“ bez sumnje ostaće hit, a koreografija će se takođe dugo pamtiti.

Srbija, Hrvatska i Slovenija prvi put zajedno u finalu

Često se takvi kurioziteti ne primećuju, ali ovogodišnje takmičenje će ostati upamćeno i po tome što su se, prvi put od raspada zajedničke države, predstavnici Srbije, Hrvatske i Slovenije našli u finalu Pesme Evrovizije, piše RTS.

Istovremeno, prvi put su se u finalu i našle sve države bivše Jugoslavije koje su se takmičile, pošto su se ove godine Crna Gora i Severna Makedonija povukle sa takmičenja. Međutim, „eks-ju“ blok se nije proslavio. Hrvatska, koja je ostvarila najbolji plasman u Liverpulu, zauzela je 13. mesto, baš kao i 2017. godine kada su poslednji put učestvovali u finalu.

Glavni razlog tome je što je Let 3 gotovo sve svoje poene dobio od publike, a žiri ih nije toliko voleo. Slovenački bend Joker Out je sa 78 poena uspeo da dođe do 21. mesta, dok je naš Luk Blek sa 30 poena zauzeo 24. poziciju. Ipak, ne treba da klonemo duhom, pošto smo poslali pesmu koja se dosada retko (možda i nikad) mogla videti na Pesmi Evrovizije i predstavili smo se celoj Evropi u drugačijem svetlu.
Da je konkurencija bila drugačija, možda bi i plasman bio bolji, ali Luk Blek je u teškim trenucima dostojno predstavio svoju zemlju.

Šta da očekujemo od Švedske sledeće godine

Dogodine nas, bez sumnje, očekuje odlična organizacija takmičenja, pošto će Švedska za 11 godina organizovati treći Evrosong, pa se može zaključiti da im iskustva ne manjka. Ako ništa drugo, bar ne razmišljamo kao prošle godine u kojoj će se državi takmičenje održati, a predstoji nam i lep jubilej za koji mnogi teoretičari zavera tvrde da je razlog švedske pobede. Sledeće godine navršava se 50 godina od pobede grupe ABBA na Pesmi Evrovizije u Brajtonu, što je ujedno i prva pobeda Švedske na ovom takmičenju, pa organizatori sigurno neće propustiti priliku da tako važnu godišnjicu obeleže na spektakularan način, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari