EvrovizijaFoto: rarrarorro / Shutterstock.com

Dobro je poznato kako je prva polovina maja rezervisana za Evroviziju, prestižno takmičenje koje se sastoji od dve polufinalne večeri i finala i na kojem nastupaju brojne zemlje. Uz evropske predstavnike mogu se čuti i neke zemlje van Europe, kao što je Australija. No, neke zemlje ove godine neće biti deo ove popularne muzičke manifestacije.

Ove godine nastupiće samo 37 zemalja, a među onima koje će preskočiti takmičenje za najbolju pesmu su: Crna Gora, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Slovačka i Andora. Neke zemlje suspenovane su zbog neplaćenog duga Evropskoj radiodifuznoj uniji, jer već nekoliko godina nisu platile članarinu pa ne mogu učestvovati sve dok njihovi računi ne budu čisti.

Crna Gora i Severna Makedonija, pak, neće se takmičiti zbog prevelikih finansijskih troškova organizacije. Još je prošle godine objavljeno da Crna Gora odustaje od ovogodišnje Evrovizije zbog previsokih troškova boravka u Liverpulu, piše Večernji list.

Inače, najveće evropsko muzičko takmičenje ove godine održaće se 9,11. i 13. maja 2023. u Liverpulu. Nakon što je prošle godine pobedu odnela Ukrajina, zbog političke situacije domaćin ovogodišnjeg spektakla biće Velika Britanija.

Već je otkriveno i koje zemlje će nastupiti u kojem polufinalu. Žrebom je odlučeno je da će se Srbija takmičiti u prvom polufinalu, a iste te večeri za prolazak u finale boriće se još i: Hrvatska, Irska, Letonija, Malta, Norveška, Portugalija, Azerbajdžan, Češka Republika, Finska, Izrael, Moldavija, Holandija, Švedska i Švajcarska.

U drugom polufinalu takmiče se: Slovenija, Jermenija, Belgija, Kipar, Danska, Estonija, Grčka, Island, Rumunija, Albanija, Australija, Austrija, Gruzija, Litvanija, Poljska i San Marino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari