EXIT fondacija poziva nadležne da zaštite predeo Sremskih Karlovaca od zagađenja 1Foto: Zoran Pislević

EXIT fondacija poziva opštinu Sremski Karlovci i Ministarstvo zaštite životne sredine da saslušaju argumente građana iz udruženja „Karlovački vinogradi“, koji mesecima upozoravaju na ugrožavanje životne sredine, zdravlja ljudi, njihovih vinograda, voćnjaka i arheoloških lokaliteta u Sremskim Karlovcima, na obodima Nacionalnog parka Fruška gora.

Iz fondacije takođe pozivaju nadležne da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da očuvaju nadaleko poznate Karlovačke vinograde i celokupan predeo u Sremskim Karlovcima, koji ima neprocenjivu kulturno-istorijsku vrednost.

Gorući problem je nastao usled izmena i dopuna Prostornog plana opštine Sremskih Karlovaca (lokalitet Ciglana), promena namene poljoprivrednog zemljišta koje se trenutno koristi za voćarstvo i vinogradarstvo i promena namene građevinskog zemljišta u zonu eksploatacije rudarskih sirovina.

Kako navode iz udruženja, ta zona eksploatacije odlikuje najkvalitetnijom zemljom za razvoj vinogradarstva i voćarstva, i na njima se nalaze zasadi vinove loze koji bi bili trajno izgubljeni ako se zona eksploatacije proširi.

– Izričit stav preko 80 odsto vlasnika parcela je da ne žele promenu namene svojih parcela, niti žele da ih prodaju Ciglani. Potpise vlasnika kojima to i zvanično potvrđuju dostavićemo opštini Sremski Karlovci u okviru javne rasprave. Ako opština promeni namenu zemljišta, vlasnici parcela neće moći da ostvaruju svoja brojna prava – upozoravaju iz udruženja.

Kao dodatni problem oni ističu i zagađenje vazduha koje, kako navode, proizvodi Ciglana IGM Stražilovo zbog upotrebe petrol koksa, čije sagorevanje drastično povećava nivo ugljen dioksida u vazduhu.

S tim u vezi, EXIT fondacija naglašava da su Sremski Karlovci i Karlovački vinogradi simbol ne samo Vojvodine, već i cele Srbije, čije očuvanje i unapređenje treba da bude prioritet, te da je promena namene parcela mimo volje vlasnika parcela nedopustiva namera.

– Ovo magično mesto gde se Fruška gora susreće sa najvećom evropskom rekom, s pogledom na Dunav i pola Vojvodine, poseduje beskrajne mogućnosti za razvoj organske poljoprivrede, ali i zdravstvenog turizma na najvišem nivou. Umesto da se radi na izmeštanju i smanjenju aktivnosti svih zagađivača, uključujući i Ciglanu, pokušava se doneti jedna potpuno anahrona odluka, podjednako štetna i za zdravlje ljudi i za ekonomski interes Sremskih Karlovaca, Vojvodine i Srbije – navodi EXIT fondacija.

Koliko su Karlovački vinogradi i celokupan predeo dragoceni i značajni, pokazuje i film „Karlovački vinogradi, predeo mogućnosti“, produkcije Zanatsko filmska zajednica. Ideja filma, urađenog u saradnji sa udruženjem „Karlovački vinogradi“, jeste da se predstave, sačuvaju i promovišu vrednosti ovog fruškogorskog predela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari