Frajle predale medijima krivičnu prijavu koju su podnele protiv bivše menadžerke 1Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

Nataša Mihajlović, Jelena Buča i Nevena Buča iz popularne grupe Frajle predale su medijima krivičnu prijavu koju su podnele protiv bivše menadžerke Lidije Samardžije.

Kako piše Večernji list, članice popularne novosadske grupe The Frajle tvrde da ih je bivša menadžerka Lidija Samardžija poslednjih godina zlostavljala i pokušavala da im potkopa poslovanje. Samardžija je za Večernji list rekla da će njen advokat sve saopštiti i da bi bilo bolje da Frajle ne izbegavaju pozive na ročišta.

Sestre Nevena i Jelena Buča i Nataša Mihajlović poslale su pismo medijima u kojem tvrde da godinama proživljavaju dramu, a sada su medijima prosledile i krivičnu prijavu protiv Lidije Samardžije, koju je u ime Frajle podneo advokatica Vanja Jurić.

Oštećene Nataša Mihajlović iz Sremske Kamenice, Srbija, Jelena Buča iz Novog Sada, Srbija, i Nevena Buča iz Novog Sada, Srbija, koje zastupa advokatica Vanja Jurić iz Zagreba, Ulica grada Mainza 13 i advokatica Ana Jurić iz Splita, Tolstojeva 47. , zbog osnovane sumnje da su krivična dela opisana i kažnjiva iz čl. 240. st. 1. i 3. čl. 232. st. 1. i 3. čl. 247. st. 1. i 2. i čl. 286. stav 1. KZ, na osnovu čl. 204. i 205. Zakona o krivičnom postupku, dana 11.02.2022.

KRIVIČNA PRIJAVA

protiv:
1. LIDIJE SAMARDŽIJE iz Zagreba, lično i kao odgovorna osoba CEPELIN MEDIA d.o.o. iz Zagreba,
2. CEPELIN MEDIA d.o.o. iz Zagreba, Trg Marka Marulića 8,
plakat

– da su:

Ad 1) u martu 2021. godine, kao dugogodišnji punomoćnici oštećenog, članova izvođačke grupe „The Frajle“, sa kompanijom Croatia Records d.d., zaključili su ugovor o kupoprodaji snimaka, kojim je privredno društvo Croatia Records d.d., a u ime i za račun kompanije Cepelin Media d.o.o., prodavalo snimke izvođačke grupe/benda The Frajle, i to 77 fonograma (59 studijskih i 18 live snimaka) i 21 videogram, koji se nalaze na albumima izvođačka grupa The Frajle: „Naš prvi putopisni album“, „A side of love“, „B side of love“, „Ljubav na dar“, „Live“, „Obraduj me“ i snimci/fonogrami pesama „Noćas si moje vino“, „Zlato“, „Voli me godinama“, „Pogledaj me u oči“ feat. Mia Dimšić“ i „Jedina“, iako nisu vlasnici navedenih fonograma i videograma, niti su bili za prodaju ovih fonograma ovlašćeni, a za koje je preduzeće CEPELIN MEDIA d.o.o. od Croatia Records d.o.o. primio ukupan iznos od 50.000,00 evra, čime je pričinjena značajna imovinska šteta članovima izvođačke grupe „The Frajle“;

– dakle, da su:

zastupajući imovinske interese drugih lica, zloupotrebili ovlašćenja koja su im data zakonom ili ugovorom i time naneli znatnu imovinsku štetu licima koja su zastupali, čime je počinjeno krivično delo zloupotreba poverenja, opisano i kažnjivo iz čl. 240. st. 1. i 3. Krivičnog zakonika.

Ad 2) da je 1. osumnjičena Lidija Samardžija, sa činjeničnim opisom navedenim u Ad 1): u privrednom poslovanju, u cilju pribavljanja protivpravne novčane koristi za pravno lice koje zastupa, lažnim iznošenjem činjenica ili prikrivanjem činjenica dovela u zabludu ili držala u zabludi, i time ga navela da učini ili ne učini nešto na štetu svoje ili tuđe imovine, čime je izvršila krivično delo prevara u privrednom poslovanju opisano i kažnjivo iz čl. 247. st. 1. i 2. Krivičnog prava.

Ad 3) 1. januara 2018. godine, kao predstavnici izvođačke grupe The Frajle, ali u svoje ime i za njihov račun, sklopio „Ugovor o zastupanju srodnih prava i digitalnoj distribuciji“ sa trgovačkim društvom LAMPSHADE d.o.o. a zatim sa konsultantskom i menadžerskom agencijom KONTRA, koju je zastupao Nikola Jovanović, koji je angažovao pomenutog da distribuira snimke izvođačke grupe The Frajle na digitalnim platformama, što uključuje platforme YouTube, Spotify i Deezer, čime je ukupan iznos godine primljen na ime naknade za iskorišćavanje snimaka oštećenog, primljen na poslovni račun preduzeća CEPELIN MEDIA d.o.o., na način da je takva odšteta, naplaćena od 2016. godine do danas, protivpravno prisvojena

– dakle, da su:

protivpravno prisvojili tuđu pokretnu imovinu ili imovinsko pravo koje im je povereno, a vrednost otuđene stvari, odnosno imovinskog prava je velika, pa su izvršili krivično delo krađe, opisano i kažnjivo pod Umetnost. 232. st. 1. i 3. Krivičnog zakonika.

– tako da su:

suprotno propisima kojima se uređuju autorska i srodna prava, reprodukovali, distribuirali, čuvali ili preduzimali druge radnje u cilju distribucije, ili su fonogram drugog lica učinili dostupnim javnosti ili dozvolili da se to uradi i time pribavili značajnu finansijsku korist ili prouzrokovali značajnu štetu, i time počinili krivično delo povrede drugih autorskih prava, opisano i kažnjivo iz čl. 286. stav 1. KZ.

Ad 4) Tokom 2021. godine zaključen je sa kompanijom Croatia Records d.d. Ugovor o kupoprodaji snimaka, kojim su Croatia Records d.d.d., a u ime i za račun Cepelin media doo, prodali snimke izvođačke grupe/benda The Frajle, i to 77 fonograma (59 studijskih snimaka i 18 live snimci) i 21 videogram, koji se nalazi na albumima izvođačke grupe The Frajle: „Naš prvi putopisni album“, „A strana ljubavi“, „B strana ljubavi“, „Ljubav na dar“, „Live“, „Obraduj me“ i snimcima/fonogramima pesama „Noćas si moje vino“, „Zlato“, „Voli me godinama“, „Pogledaj me u oči feat. Mia Dimšić“ i „Jedina“, iako osumnjičeni nisu vlasnici navedenih fonograma i videograma, niti su bili ovlašćeni da zaključe takav ugovor

– tako da su:

suprotno propisima kojima se uređuju autorska i srodna prava, reprodukovali, distribuirali, čuvali ili preduzimali druge radnje u cilju distribucije, ili su fonogram drugog lica učinili dostupnim javnosti ili dozvolili da se to uradi i time pribavili značajnu finansijsku korist ili prouzrokovali značajnu štetu, i time počinio krivično delo povrede drugih autorskih prava, opisano i kažnjivo iz čl. 286. stav 1. KZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari