Gabrijel Prokofjev:Umetničku muziku predstavljam na nekonvencionalni način, dedinu nikada ne miksujem 1Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Unuk slavnog Sergeja Prokofjeva kompozitor Gabrijel Prokofjev pred svoj nastup na Kolarcu, na kojem je predstavio svoje viđenje Betovenove „Devete simfonije“, govorio je za RTS.

Pred vama je deo intervjua koji je ovaj muzički stvaralac, koji u svom radu kombunuje spaja klasične žanrove i elektronsku muziku, dao za javni servis.

– Trudim se da predstavim umetničku muziku na nekonvencionalni način. Mi kompozitori, suočavamo se sa kriznom situacijom u kojoj naša muzika ne dopire do šire publike, do mladih ljudi. Ako neko treba i može to da promeni, onda smo to mi sami. Možda nije lako, ali moramo time da se bavimo – kaže Gabrijel Prokofjev.

Gabrijel Prokofjev:Umetničku muziku predstavljam na nekonvencionalni način, dedinu nikada ne miksujem 2
Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

Kompozitor, producent, di džej, piše muziku za film, ples i operu i konvencionalnu umetničku i elektronsku muziku. On je na Kolarcu sa simfonijskim orkestrom „Fejm“ predstavio Remiks Betovenove Devete simfonije, koje je više od samog omaža jer kritika širom sveta ocenjuje da slavna muzika, iako dekomponovana, sublimisana, augmentovana, obogaćena elektronikom i provučena kroz najrazličitije muzičke stilove – ostaje superiorna.

– To je bio izuzetno zahtevan projekat. U početku sam mislio da neću uspeti, jer Betoven je božanstvo, a njegova Deveta simfonija je jedno od najvažnijih kompozicija. Kada sam pristao da uradim remiks, mislio sam da će grom da me pogodi, da ću biti proklet jer skrnavim remek-delo. Ali, shvatio sam da će Deveta uvek biti Deveta, niko ne može da je pobedi, a ja, s druge strane, mogu da se zabavim i pružim neko novo, savremeno čitanje – objašnjava kompozitor za RTS.

Gabrijel smatra da alternativna, popularna i elektronska muzika dodaju umetničkim kompozicijama novi život.

Gabrijel Prokofjev:Umetničku muziku predstavljam na nekonvencionalni način, dedinu nikada ne miksujem 3
Foto: Alexander Ryumin / TASS / Profimedia

– Muzika mog dede mi je emocionalno bliska. Ujedno sam svestan koliko je on važna istorijska figura. Dugo mi je trebalo da nađem svoj glas i stvorim svoje ime. Njegovu muziku nikada ne miksujem, to je put kojim ne želim da idem. Pre svega, sviđa mi se takva kakva je i ništa joj ne bih dodao. Možda je očekivano da uzmem njegovu muziku i remiskujem je, ali ja to neću da uradim – otkriva Gabrijel Prokofjev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari