"Galija" zaplovila "Župskom okeanijom" 1Foto: Milutin Petrović

Ima neke simbolike u tome da „Galija“ svoja muzička jedra usmeri ka Aleksandrovcu i njegovoj „Župskoj berbi“.

I Aleksandrovac i „Župska berba“ jesu središni međaši Župe koju je njen proslavljeni laureat Milosav Buca Mirković (1932-2013) darivao, ostavivši trajne belege svojim delom, posebno zbirkom pesama „Moja Župa-moja Okeanija“ i „Župskom berbom“, manifestacijom koju je osmislio i organizovao pre više od pola veka, a po kojoj se danas Aleksandrovac prepoznaje. Trećeg dana ovogodišnje 54. „Župske berbe“, na centralnom gradskom trgu, tik uz nadaleko čuvenu fontanu vina simboličnog naziva „Izvor života“ nastupila je, pred prepunim gradskim trgom, popularna muzička grupa „Galija“.

Nastup „Galije“ u Aleksandrovcu imao je i emotivnu crtu više zbog dugogodišnjeg druženja i prijateljstva Nenada Neše Milosavljevića sa Bucom Mirkovićem. Milosavljević je, u šetnji Vinskom ulicom, rekao kako nema mnogo slučajeva da se mesta u Srbiji iz kojih potiču viđeniji ljudi njima oduuju na način kako to radi Aleksandrovac čuvajući uspomenu na svog Bucu Mirkovića.

Publika sastavljena od pripadnika svih generacija uivala je u plovidbi „Galijinim“ hitovima koji su nastali tokom četiri decenije trajanja ovog benda koji je svoje ime dobio po tada čuvenoj niškoj kafani Galija, a kojom sve vreme uspešno krmari Nenad Milosavljević.

I, kako to već biva, posebno frenetično dočekani su „Još uvek sanjam“, „Kotor“, „Digni ruku“, „Skadarska“, a bilo je i onih starijih koji su svoje raspoloženje i pamćenje iskazali zapevavši zajedno sa orkestrom i pesme iz „Galijine“ najranije faze poput „Decimena“. „Galija“ se svojski potrudila, a publika joj je u tome zdušno pomogla, da ovaj koncert ostane upamćen u istoriji „Župske berbe“.

Ovaj izveštaj je deo medijskog projekta podr`anog sredstvima iz budžeta Opštine Aleksandrovac

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.