Glavni adut Milan Mića Petrović 1 Foto Stanislav Milojkovic

Na drugom po redu predtakmičenju za ovogodišnji 58. Sabor trubača u Guči, za “četiri vize” takmičilo se u Vladičinom Hanu 15 orkestara.

Predsednik žirija, majstor trube iz ove varoši Boban Marković bio je na “slatkim mukama”.

Milan Mića Petrović proglašen je za najboljeg trubača i on će u Guči braniti slavu trubača iz ove varoši podno Kukavice – Bobana Markovića, Junuza Ismailovića, Osmana i Slobodana Salijevića, Bojana Ristića…

– Spadam u red mlađih trubača ali ne i neiskusnih, pa zato očekujem da u žestokoj konkurenciji blizu trideset orkestara osvojimo neko od priznanja – jasan je Petrović.

* Jeste li se posebno spremali za Guču?

– Naravno kad idete na takmičenje gde se okuplja svetski vrh trubača morate da pokažete koliko stvarno vredite. Taj nastup ostaje zauvek u vašem srcu jer vas u tom trenutku sluša ne samo publika već cela planeta koja zaćuti kad odjeknu orkestri na bini u Guči. Tu šansu morate na najbolji način da iskoristite.

* I prošle godine trubači iz Vladičinog Hana osvojili su gotovo sve nagrade. Teško je taj uspeh ponoviti?

– Jeste teško, ali nije nemoguće. Mi zato i idemo u Guču sigurni da imamo šta novo da odsviramo za tamošnju publiku i zadovoljimo kriterijume žirija koji je strog i od koga očekujemo da vrednuje najbolje.

* Koliko vam znače saveti takvog majstora trube kao što je Boban Marković, sugrađanin svetskog renomea?

– Mnogo. On je naš Armstrong i tu nema šta da se doda. On je uvek spreman da savetom, ali i trubom pomogne da budemo najbolji. Te “specijalne pripreme” su naša mala tajna, a pokazali smo i u kvalifikacijama da smo dobro poslušali Bobanove savete. To ćemo pokazati kada izađemo na binu u Guči.

Marković: Ponosan sam na naslednike

Boban Marković, trubačka legenda južne pruge sa planetarnim značajem ne krije svoje zadovoljstvo što u njegovom rodnom gradu stasavaju nove generacije majstora limenog instrumenta.

– Ima mnogo talenata i sve više je onih koji se odlučuju na školovanje što je jako korisno. Sluh treba stalno nadograđivati, a za to je najbolje kad krenete od malena. Mnogo je mladih koji ovde vole trubu i to je budućnost Guče. Ona može opstati samo ako se hrani novim zvukom koji će proizvoditi naslednici koji tek dolaze, a takvih je na jugu Srbije hvala bogu puno iz godine u godinu. To garantuje da će Guča i dalje biti ono što ona odavno jeste – trubački “Olimp” za bogove ovog instrumenta – kaže legendarni trubač koji će ove godine biti strastveni navijač orkestara sa “južne pruge”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari