"Onlajn mržnja ka Amber Herd intenzivnija nego u slučajevima masovnih ubica": Sagovornici Danasa o suđenju Dep-Herd 1Foto: EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN / POOL / EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN / POOL

Scenograf Miljen Kreka Kljaković, koji je sarađivao sa Džonijem Depom i lično ga poznaje, samtra da je pažnja koju su mediji poklonili suđenju bivših holivudskih supružnika, Džonija Depa i Amber Herd, nije novi trend.

– „Pokretne slike“ su jedna od najpopularnijih umetnosti od svog nastanka, i sve ono što je vezano za film oduvek je bilo u fokusu javnosti. Pogotovu holivudske zvezde koje su u žiži svih zbivanja, na neki način su i uzori milionima gledalaca širom sveta, i normalno je da se skreće pažnja na njih čim nešto urade, pozitivno ii negativno – smatra Kljaković.

Po njegovom mišljenju, Dep je planetarni glumac, a zbog teških optužbi svoje bivše žene gotovo cela karijera mu je bila uništena.

– Počeo je da gubi i neke dugoročne ugovore koje je imao, snimanja, razni ljudi su prekidali saradnju s njim. I normalno je što se kao i svako ljudsko biće borio za istinu, i što je na izjave, klevete i laži Amber Hard odgovorio činjenicama i tužbom. Istina je došla, sud je presudio u njegovu korist, ona će morati da mu plati odštetu za skandal koji mu je narušio reputaciju i karijeru, a on će moći da nastavi da radi – navodi Kljaković za Danas.

Kulturolog Ratko Božović smatra da je „odsjaj tog skandala jedna linija senzacionalizma i spektakla“.

– I ne mogu se načuditi čudu što se svet, a i mi sa njim, u tolikoj meri, maltene koliko i ratom u Ukrajini, bavimo sudskim okršajem jednog bivšeg bračnog para – ukazuje Božović.

Kaže da je njemu potpuno besmisleno i neshvatljivo da to dobije takvu pažnju javnosti, „i to u ovoj opštoj haotičnoj situaciji, kad imamo ozbiljnih i teških tema od jutra do sutra, i da nam neka privatna holivudska priča dvoje ljudi, makar oni bili i filmske zvezde, bude važnija od svakodnevnih i svakonoćnih užasa koji se globalno odvijaju u našoj stvarnosti i pred našim očima“.

– Vidim toliko mnogo komentara o nečemu o čemu mi, zapravo, ništa ne znamo, i kod nas, jer mi ovoj našoj zagušljivoj situaciji dodajemo i i zagušljivost, i nekakve mutne stvari iz sveta. Jer, spektakl i senzacionalizam su samo privid istine, i mi smo stalno suočeni ne sa suštinom stvari, nego sa prividom onoga što se dešava – ističe Božović za naš list.

Jovana Gligorijević, novinarka Insajdera i nedeljnika “Vreme”, smatra da je pažnja koju su mediji posvetili suđenju Džonija Depa i Amber Herd očekivana, s obzirom na to koliko je Dep slavan.

– Pažnja društvenih mreža i intenzitet ostrašćenosti, kao i mentalitet rulje, nezapamćeni su do sada. Onlajn mržnja usmerena ka Amber Herd intenzivnija je nego u slučajevima masovnih ubica – ističe Gligorijević za Danas..

Po mišljenju Predraga Azdejkovića, glavnog i odgovornog urednika magazina “Optimist”, oni koji su najglasniji da ne gledaju rijaliti programe su pratili ovo suđenje.

– Feministkinje i muški šovinisti su navijali svako za svoju stranu bez da ih zanimaju činjenice i to se nastavilo i nakon završetka suđenja. Cirkus u sudnici i van nje će ostaviti posledice na borbu za ravnopravnost i protiv rodno zasnovanog nasilja- navodi Azdejković za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari