I Džoni Dep i Amber Herd proglašeni krivim pred sudom u Virdžiniji 1Foto: EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN / POOL / EPA-EFE/EVELYN HOCKSTEIN / POOL

Porota suda u Virdžiniji proglasila je i Amber Herd i Džonija Depa odgovornim za klevetu u svojim tužbama jednih protiv drugih, javlja CNN.

Kako prenosi više stranih medija, Herd će morati Depu da plati 15 miliona dolara na ime odštete.

Ovo je manji iznos od onoga koji je poznati glumac tražio. On je naime tužio bivšu suprugu za 50 miliona dolara zbog klevete, tvrdeći da mu je uništila reputaciju i karijeru jer je u kolumni koju je 2018. objavio Vašington post, napisala da je bila izložena porodičnom nasilju tokom braka, ne navodeći pritom Depovo ime.

Na drugoj strani porota je dodelila za Amber Herd dva miliona dolara odštete, iako je ona tražila 100 miliona dolara zbog tvrdnji Depovog bivšeg advokata Adama Voldmana da su njene tvrdnje o zlostavljanju „prevara“.

Šta kažu Dep a šta Herd nakon presude?

Nakon izricanja presude Džoni Dep je saopštio da je pre šest godina njegov život, život njegove dece i njemu bliskih osoba zauvek promenjen.

– I sve to u treptaju oka. Lažne, veoma ozbiljne optužbe za krivična dela nametnute su mi preko medija, što je izazvalo beskrajnu salvu  mržnje, iako protiv mene nikada nije podignuta optužnica….  Šest godina kasnije, porota mi je vratila moj život – saopštio je Dep.

On je naveo da je od početka cilj pokretanja ovog slučaja bio da se otkrije istina, bez obzira na ishod.

– Reći istinu je nešto što sam dugovao svojoj deci i svima onima koji su me podržavali. Osećam mir znajući da sam to konačno postigao…. Nadam se da će moja težnja da se istina kaže pomoći drugim muškarcima ili ženama, koji su se našli u istoj situaciji, i da oni koji ih podržavaju nikada neće odustati. Takođe se nadam da će se vratiti princip da je osoba nevina dok se ne dokaže suprotno, kako na sudu, tako i u medijima – dodao je Dep.

On je svoje obraćanje zaključio rečima „Najbolje tek dolazi“ i  „Istina nikada ne nestaje.“

Amber Herd je kako prenosi N1, navela da je razočarana presudom.

-Razočaranje koje danas osećam je neopisivo. Srce mi je slomljeno što brdo dokaza još uvek nije bilo dovoljno da se odupre nesrazmernoj moći, uticaju i uticaju mog bivšeg muža, navela je Herd u pisanoj izjavi, nakon izricanja presude.

– Još sam više razočarana šta ova presuda znači za druge žene. To je nazadovanje. Vraća sat u vreme kada bi žena koja je progovorila mogla biti javno osramoćena i ponižena. To odbacuje ideju da nasilje nad ženama treba shvatiti ozbiljno“, poručila je glumica.

Dodala je i kako verujem da su Depovi advokati uspeli da nateraju porotu da previdi ključno pitanje slobode govora i zanemari dokaze koji su bili toliko ubedljivi da je svojevremeno pobedili u procesu vođenom u Velikoj Britaniji.

-Tužna sam što sam izgubila ovaj slučaj. Ali još sam tužnija što sam izgleda izgubila pravo koje sam mislila da imam kao Amerikanka – da govorim slobodno i otvoreno, zaključila je Herd.

Kako je sve teklo?

Suđenje koje je privuklo veliku pažnju javnosti trajalo je šest nedelja.

U tom periodu obe strane razmenile su ozbiljne optužbe. Herd je svedočila o fizičkom i seksualnom nasilju koje je doživela u više navrata. Na drugoj strani Dep je negirao optužbe ističući da je zapravo on bio žrtva nasilja.

Među svedocima koji su se pojavili tokom suđenja bila je i Kejt Mos, kao bivša Depova devojka, koja je u kratkom svedočenju negirala da je ikada doživela fizičko nasilje od strane Depa. Na drugoj strani glumica Elen Barkin svedočila je da je Dep jednom bacio bocu vina preko sobe.

Iako je trebalo da se pojave kao svedoci na strani Amber Herd, tokom suđenja nisu se pojavili Ilon Mask i Džejms Franko.

Amber Herd je u više navrata isticala da je Dep bio patološki ljubomoran i da je na svaki način pokušavao da je kontroliše. Ona je takođe svedočila o njegovoj zloupotrebi alkohola i drugih supstanci što Dep uglavnom nije negirao.

I Herd i Dep su sa svoje strane takođe pozivali i psihologe koji su iznosili suprostavljena gledišta.

Jedan od terapeuta koji se pojavio međutim na suđenju – Laurel Anderson – koja je radila kao bračni savetnik tokom 2015. sa Dep i Herd – kazala je da bi njihov odnos opisala kao „međusobno zlostavljanje“.

Proces je izavao veliku pažnju svetske javnosti, a društvene mreže postale su poligon za govor mržnje obožavatelja obe strane.

Sada nakon presude dok Depovi obožavaoci slave, drugi postavljaju pitanje šta će ovakva presuda doneti za žrtve nasilje i način na koji se javnost odnosi prema njima.

Herd i Dep su se upoznali na snimanju filma „The Rum Diary“, a venčali su se 2015. Herd je 2016. podnela zahtev za razvod braka, a godinu dana kasnije su se razveli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari