Ko je Konstrakta, ovogodišnja predstavnica Srbije na Pesmi Evrovizije? 1Foto: Printscreen / RTS

Izazvala je veliku pažnju publike na društvenim mrežama zbog svoje pesme i nastupa, ali Konstrakta sa pesmom „In corpore sano“ predstavljaće Srbiju u maju ove godine na Pesmi Evrovizije u Torinu.

Reakcije u javnosti su podeljene – nekima se pesma ne sviđa, dok su drugi oduševljeni da Srbija šalje na Evroviziju „originalnost“, „pesmu koja nije pisana kako bi se svidela evrovizijskoj publici“.

Tekst pesme, takođe, je tema o kojoj se priča od sinoć.

Imajući u vidu da je Konstrakta osvojila najveći broj bodova u zbiru od stručnog žirija, ali i najviše sms glasova publike, mnogi komentarišu kako se „Srbija konačno budi“, te na društvenim mrežama povezuju da bi ovo mogao biti „dobar znak pred izbore 3. aprila“.

Konstrakta ili Ana Đurić svoju muzičku karijeru počela je u bendu Mistakemistekae, a od 2007. je jedan od dva ženska vokala sastava Zemlja Gruva, zajedno sa Zoe Kida. Sa Zemljom gruva je već nastupala na Beoviziji 2009. godine.

Za svoj pseudonim u jednom intervjuu pre nekoliko godina rekla je da u prevodu znači racionalno emotivna.

„Sa jedne strane, nešto sam mnogo brojala slogove, stihove i pravila neke nove reči, konstruisala, to mi je bilo interesantno. To više ne radim. A sa druge, u to vreme sam studirala arhitekturu i na predmetu Istorija umetnosti, koji je predavao profesor Šuvaković, pričalo se o konstruktima, pre svega društvenim. Pa sam ceo svet i sve fenomene gledala kao konstrukt. I sebe i pesme. Eto, nema misterije“, objasnila je jednom intervjuu svoje umetničko ime.

Istakla je da je njen pseudonim teško zapamtiti i izgovoriti, te su je u bendu zvali Konstra.

Osim što peva, Konstrakta i piše pesme. “Inspiracija za pisanje je život, naš život. Stihovi su svuda“, rekla je ranije medijima.

Prvu solo pesmu „Žvake“ objavila je 2019. godine, nakon čega su usledili singlovi „Neam šamana“, „Nobl“, „Mekano“…

Na pitanje da li se od muzike može živeti u Srbije, pre par godina je odgovorila da je moguće, „mada zarada nije baš srazmerna uloženom radu“.

Udata je za arhitektu sa kojim ima ćerku Lenu i sina Nikolu. Pre 10 godina je u jednom intervjuu istakla da potrebu za klabingom zadovoljava na nastupima, a da obožava kada vreme provodi sa porodicom.

Nema zdravstvenu knjižicu, kao što pominje i u pobedničkoj pesmi za Evroviziju. Kako je rekla novinarima posle izbora, za nastup u Torinu će uplatiti privatno zdravstveno osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari