Koncert koji se ne sme propustiti: King Krule dolazi u Zagreb 1Foto: Global Media Group / ddp USA / Profimedia

Talentovani engleski kantautor King Krule 1. novembra sa svojim bendom dolazi u Hrvatsku, prvi put, u Tvornicu kulture u Zagrebu, piše magazin pop kulture Ravno do dna.

Arči Maršal (Archy Marshall) poznatiji kao King Krule osvojio je naklonost publike i kritike muzikom koja kombinuje elemente panka, džeza, hip-hopa, darkvavea i trip-hopa i prepoznatljivog bariton vokala. Mediji ga porede sa Džoom Stramerom i Bilijem Bregom, zovu ga ljutitim mladićem popa, dok Arči u svojoj muzici duboko zalazi u lične teme, pa daje i dašak romantike. Njegovi spotovi imaju milionske preglede, redovno ga sluša više od milion i po slušalaca na Spotifaju, obišao je svet brojnim turnejama i nastupima na najvećim festivalima poput Glastonberija ili Primavere, a i u Zagreb dolazi u okviru velike turneje koja prati izlazak novog albuma „Space Heavy“, prenosi Ravno do dna.

Koncert koji se ne sme propustiti: King Krule dolazi u Zagreb 2
Foto: Adela Loconte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ovaj londonski vokal, tekstopisac i producent počeo je da pravi muziku kao Zoo Kid i objavio EP „U.F.O.V.A.V.E. Kao King Krule, pojavio se na sceni 2011. sa istoimenim EP-om, a Pičfork je taj materijal opisao kao „važan trenutak u njegovom nemirnom i ludom razvoju“.

Godinu dana kasnije, Bi-Bi-Si ga je nominovao za najbolji zvuk 2013. u anketi britanskih muzičkih profesionalaca kako bi pronašli najbolji novi talenat. Svoj debi album „6 Feet Beneath the Moon” objavljuje na svoj 19. rođendan, mediji kao što su The FADER, New York Times, Pitchfork, NME, Vall Street Journal, svi redom ga hvale, dok živi nastupi singlova „Easy Easy“ i „A lizard state“ u emisiji „Late Night“ Dejvida Letermana i Konana O’Brajena postaju viralne.

Arči Maršal je potom 2015. godine pod svojim imenom izdao „A New Place 2 Drown”, a album je pratila knjiga i kratki film. U 2017. usledio je treći album izdat kao King Krule, a hvaljeni „The Ooz” je uvršten na listu najbolje nove muzike Pitchforka i uvršten u zvaničnu rang listu najboljih albuma, nominovan za The Mercuri Prize kao kao i IMPALA za evropski album godine. Singl „Dum Surfer“ izveden na Bi-Bi-Siju i emisija „Later…With Jools Holland“ ponovo osvaja internet, kao i „King Krule – Live On The moon“, koncert objavljen 2018. godine na Jutjubu.

Treći album, hvaljeni „Man Alive!“, King Krule objavljuje kao odgovor na energiju koja prati njegove stalne turneje i činjenicu da je usred snimanja saznao da će postati otac. Najavljen singlovima „(Don’t Let The Dragon) Draag On“, „Alone, Omen 3“ i „Cellular“, mediji poput NME pišu da kroz njega ceo svet može da vidi koliko je Maršalova kreativnost sjajna.

Najnoviji album kralja Krulea ‘Space Heavy’ biće objavljen 9. juna. – Napisan je tokom perioda putovanja između Londona i Liverpula, mesta koja on naziva domom, koja označavaju Arčijevu opsesiju prostorom između. To je prostor koji govori o snovima o ljubavi, izgubljenoj vezi, ljudima koje gubimo i situacijama u kojima nas univerzum kažnjava. Rezultat je album koji istražuje i prikazuje zvučni svet King Krula, a hrvatska publika moći će ga prvi put čuti u Tvornici kulture u Zagrebu 1. novembra – piše magazin pop kulture Ravno do dna, a moći će i naša s obzirom da smo u komšiluku i da je King Krule live, koncert koji se ne sme propustiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari