Na veliku radost svih ljubitelja bluza, ovogodišnji Blues Stock Festival obeležava dva vredna jubileja: 30 godina postojanja beogradske bluz scene i deseto po redu festivalsko izdanje. Festival će se održati u četvrtak i petak, 20. i 21. oktobra, u Domu omladine Beograda. U dve festivalske večeri predstaviće se legende domaćeg bluza Blues Trio, Raw Hide, Point Blank, Di Luna Blues Band, Blue Family i, iz novije generacije, Nenad Zlatanović (Texas Flood).

Posebno zadovoljstvo učiniće nam gosti iz SAD i Nemačke Teri Evans sa svojim bendom i Blues Company Todora Todorovića.

– Možda ste primetili da na programu ovog jubilarnog Blues Stocka među veteranima nedostaju Zona B i Robert Tili. Njihovo odsustvo je opravdano. Robert učestvuje u snimanju jednog filma, a Zona B priprema koncert kojim će obeležiti izlazak novog albuma i 25 godina rada, a koji će se održati krajem decembra u sali Amerikana Doma omladine – navode organizatori i zahvaljuju se Domu omladine Beograda, u kome je održan i prvi bluz festival u Beogradu 1988. godine, što je pokazao iskrenu želju da bude dobar domaćin ovogodišnjeg Blues Stocka.

Beogradsku bluz scenu od samog početka karakterišu neizmerna ljubav prema bluzu i ogroman entuzijazam, i muzičara i publike. Bluz je bio prisutan u Beogradu i pre 1981. godine. Međutim te godine su se dogodile značajne stvari za budući razvoj domaće bluz scene. Emisija Bluz sat na talasima Studija B je već bila kultna, otvoren je bluz klub na „Mašincu“ ponedeljkom kao prvo mesto za okupljanje bluz fanova i, što je najvažnije, pojavio se prvi bluz bend, Bluz kvintet. Sticanje ova tri osnovna preduslova odredilo je 1981. kao tu nultu, početnu godinu. Ubrzo zatim, formiraju se mnogi bendovi od kojih neki traju i do danas. Ostale još uvek pamtimo: Chess Blues Band, Plava ptica, Bar Blues Band, Strip Blues Band…

Od prvog Voxstocka 2002. godine do Blues Stock Festivala 2011. uživali smo u nastupima predstavnika bluz scena iz mnogih zemalja sveta i skoro svih domaćih aktivnih bluz muzičara. Karte za prvi dan su u pretprodaji 600 a na dan koncerta 800 dinara, a za drugi dan u pretprodaji 800 a na dan koncerta 1.000 dinara, mogu se kupiti na blagajni Doma omladine i u klubovima Vox i Kuglaš.

Dvostruka izložba fotografija

Povodom održavanja festivala, u Domu omladine Beograda, Fond socijalne i demokratske inicijative (FoSDI) organizovao je svečano otvaranje dvostruke izložbe fotografija pod nazivom „From London Confidentialy“, čiji su autori Branislav Brajan Rašić i Matija Munjiza Petrović, danas u 13 časova, u holu sale Amerikana. Branislav Brajan Rašić je renomirani srpsko-britanski fotograf, izlaže 35 fotografija pod naslovom „Sir Mick & The Rock Icons“, nastalih tokom više od 30 godina rada sa najvećim muzičkim zvezdama. Matija Munjiza Petrović dobitnik je nagrade za fotografiju na konkursu Chevrolet Young Creative 2011. u čast 100 godina od proizvodnje prvog automobila poznate marke. Izložba je otvorena do nedelje 23. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari