Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i "world" muzike 1Foto: Josip Bolonic

– U muzici se sve odražava, kad praviš muziku, iz tebe izlaze i neke lične frustracije. Pokušavaš da se oslobodiš putem nekog filtera, ali pokušavaš i da sintetiziraš nešto lepo što ti se dešava, da bi to zaokružio. Muzika je za mene sinteza ružnog i lepog – to za Danas kaže Vladimir Lenhart, muzičar koji stoji iza naziva Lenhart Tapes. On nastupa na predstojećem MENT festivalu u Ljubljani koji traje od 8. do 10. juna.

Tim povodom, sa Lenhartom smo razogovarali tokom Fijuk sajma, u Kvaki 22, za vreme održavanja izložbe fotografija „Holanđanin lutalica“ autora Vojkana Miloševa, aka DJ Zlikovac (1966-2021) i promocije poslednjeg albuma njegovog benda Tehno Muda – „Imate li vazelin“, koji je objavljen posthumno.

Dj Khalil, Nastrom (Stevan Lenhart) i Lenhart Tapes (Vladimir Lenhart) dali su muzičku podršku ovom događaju.

Počeci ovog autora vezani su za Matrijaršiju, koja organizuje Fijuk i Novo doba. Sa njima je putovao po festivalima širom Evrope, jer je, kako kaže, bio jako praktičan – one man bend.

Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i "world" muzike 2
Foto: Relja Bobic

– Nisam imao puno opreme već sam putovao sa vokmenima, kao muzički performans. To su mi počeci kojima se uvek vraćam, prva i najdraža publika, i najviše volim za njih da nastupam. Svaki put kada je Novo doba ili Fijuk, kad je potrebna podrška ili dolazi neko sa kim bi se mogao „ušemiti“ i napraviti dobar event. Matrijaršija mi je uvek bila broj jedan mesto nastupa, i u staroj Matrijaršiji i u „Drugoj“, koja je izgorela na Karaburni, i u ovoj trećoj, na poslednjem Novom dobu, bilo je izuzetno – kaže Lenhart.

Ono što ovaj autor izvodi nije lako opisati jer bez suzdržavanja kombinuje dijametralno suprotne žanrove, i stvara nešto autentično, što hipnotiše publiku.

– U mojoj muzici ima najviše onoga što je kroz godine opstalo, i ostalo najbliže srcu, – nojz, indastrijal, a tu je i etno arheologija koja nije scena već materijal. Sve to datira od nekih davnih dana kada sam počeo da formiram svoj ukus, pa do danas kada kopam po arhivi i tražim korejske šamanke čija mi se muzika dopada – pojašnjava Lenhart svoj rad i dodaje da u svakom žanru čovek može pronaći nešto što mu se dopada ili ne dopada.

– Izvlačio sam i iz rokenrola i iz narodnjaka i iz nekog najavangardnijeg indastrijal nojza, i držao se toga što mi se u tome sviđa – kaže on.

„Semplovanjem“ različite muzike iz različitih žanrova Lenhart stvara svoj specifičan autorski rad. U početku je koristio isključivo kastete, zvog arhive, i četiri vokmena, te sve to spajao u jednu jedinstvenu pesmu. Kako kaže, spajenje različitih muzika, kultura i svetova davalo je zanimljiv rezultat.

– Muziku sam u početku pravio sa četiri vokmena, četiri različite stvari koje – ne nužno, idu istovremeno, kombinacijom i žongliranjem. Nije to muziciranje u klasičnom smislu, već sklapanje zvukova da bi se dobio neki novi zvuk. Sve je počelo kao poluvic, bez ikakvih pretenzija, ali je imalo odjeka, pa sam nastavio da radim. Vremenom sam nabavio sempler i izbacio dva kasetofona. Zadržao sam kasete jer sa njih mogu da dobijem nešto što je sa semplerom neizvodljivo – ističe Lenhart.

Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i "world" muzike 3
foto: Relja Bobic

A kako su mu najinspirativniji izvori zvuka gusle, opskurni instrumenti… i ponajviše vokali, on je napravio saradnju sa drugim muzičarima, pre svega sa pevačicama.

– Prilikom saradnje sa drugim muzičarima došlo je do spajanja zvukova na još višem nivou. Zezanje se pretvorilo u nešto ozbiljnije, i tada sam počeo da razmišljam i o aranžmanima i tonalitetima, pa i o dužini pesme, što me ranije nije zanimalo. Ranije mi nije smetalo da pesma traje i po pola sata… Od svega toga je ispala ploča Dueti, koja je sačinjena od tradicionalnih pesama iz različitih kultura i mojih matrica. Ipak, mahom je to nojz, jer moj muzički bekgraund nije „world music“, već tvrdi indastrijal – kaže Lenhart.

Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i "world" muzike 4
Foto: privatna arhiva

Da bi ostalo ono „čisto“, iz rada je vremenom počeo da izbacuje ironiju i šalu koje su mu služile da pravi neobične stvari zarad dobre zabave. I dalje se trudi da to što pravi bude zabavno, da ne otkloni humor, ali krajnjni produkt više ne smatra šalom.

– Imao sam tu ideju, non stop u glavi, da napravim neki kontrapunkt, da spojim nešto što naizgled nije spojivo i da osmotrim kako bi zvučao neki najgrđi, najtvrđi nojz s jedne strane i neko najlepše moguće pevanje koje možeš da zamisliš – pojašnjava Lenhart.

Tako je usledila saradnja sa pevačicama Mirjanom Raić, Svetlanom Spajić, Zojom Borovčanin, Tijanom Stanković, a na poslednjem Indirekt šoukejsu i sa šestočlanim orkestrom.

– Mirijana, Svetlana, Tijana i Zoja su dale svoj doprinos, a ipak zadržale njihov etno napev u performanisma. Meni je to bilo savršeno, jer me ne zanima da neko vrišti i pravi buku preko postojeće buke. Ali kada se na tu buku stavi neki prelepi etno napev, to već da smisla. Sad na MENT idem sa Tijanom Stanković – najavljuje on i dodaje da će na festivalu u Sloveniji izvesti pesme koje se očekuju na njegovom novom albumu.

– Na MENT-u ću napraviti promociju novog materijala, koga spremam za sledeću ploču, sa Tijanom Stanković. U pitanju je projekat Lenhart Tapes Orchestra, jer smo se proširili i sada imamo žive muzičare na stejdžu – kaže Vladimir.

Lenhart Tapes – kontrapunkt buke, narodnjaka, nojza i "world" muzike 5
foto: Relja Bobic

Ipak, zaštitni znak Lenhart Tapes su kasete. Upitan zašto baš njih koristi u pravljenju muzike, gde ih nabavlja i koje su prednosti ovog nosača zvuka Lenhart kaže: „Ja sam generacija koja je slušala kasete i nikada ih se nisam odrekao“.

Kasete sa neobičnim sadržajima nalazi po privatnim arhivama, po pijacama i buvljacima… Neke snima namenski, a ono što snimi na kaseti bude potpuno suprotno od onoga što radi u sempleru, jer on, za razliku od kasete, ne trpi dugačke formate.

– Neke stvari nisam uspeo da nadomestim digitalnom tehnologijom. Skoro sam nabavio i stare kasetofone sa mogućnostima koje ne postoje na sempleru. Ja ne mogu da se odreknem kaseta, jer mi one dozvoljavaju da upadnem u duže meditacije, duža mišljenja u muzici koja se dešavaju postepeno, dok uživaš u toj promeni i traženju savršenog tonaliteta – objašnjava Vladimir Lenhart.

United we stream

„United we stream je evropski projekat u kome je učestvovao i naš Dragstore, a oni su me pozvali da učestvujem u srpskoj diviziji. To je snimano i strimovano tokom korone i u pitanju je ozbiljna produkcija – profi zvuk, tri kamere i reditelj uživo. Poenta je na tom uživo jer mi ništa nismo „overdabovali“ već ono što se dobilo iz miksete i na kamerama, to je korišćeno. Nije bilo dosnimavanja. Rezultat je bio poprilično dobar, u tim teškim vremenima tokom korone, kad nije bilo svirki. Bilo je pravo osveženje“, kaže Lenhart povodom projekta United we stream, u kome je učestvovao kao izvođač.

Psihodelična noć u Beogradu – LALALAR, Lenhart Tapes i Skreč majstor Ljuban

Psihodelična atrakcija iz Istanbula, LALALAR, prvi put će nastupiti u Beogradu 11. jula u klubu Drugstore, a za ovaj koncert Lenhart Tapes će uživo nastupom razdrmati publiku. „Lenhart Tapes će uvesti publiku Dragstora u jedinstvenu psihodeličnu beogradsku noć, a Skreč majstor Ljuban preuzima pult posle koncerata Lalalara sa dobro poznatim izborom electro, folk funk i big beat plesnih hitova“, najavljeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari