LP Duo na 13. Evropskoj noći istraživača u Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1foto: Laslo Antal

LP Duo koga čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović nastupiće u okviru 13. Evropske noći istraživača, 3. oktobra, u 20 časova, u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i tom prilikom premijerno predstaviti nove originalne autorske kompozicije, nastale u okviru umetničko-naučnog projekta Beyond Quantum Music.

Muzičari su već nekoliko nedelja na koncertnoj turneji umetničko-naučnog projekta ’’ Beyond Quantum Music’’, koja je započela koncertom u Novom Sadu u okviru Kaleidoskopa kulture, a nastavila se nastupom na čuvenom festivalu Ars Electronica u Lincu.

„Imali smo tu čast da nastupimo na tako velikom festivalu kakav je Ars Electronica (Linc), u najboljem terminu, odmah nakon dodele nagrade za životno delo predivnoj Lori Anderson. Ona je sa sobom donela veliku umetnost i deo nekog drugog sveta. Od nje smo učili besprekornost, skromnost i posvećenost. Koncertu LP Dua je prisustvovao veliki broj ljudi, posebno mlađe generacije, a reakcije su bile vrlo emotivne, “ kazao je LP Duo.

Tokom svog rezidencijalnog boravka na Tehničkom univerzitetu u Delftu (Holandija), Sonja i Andrija su imali priliku da sarađuju sa najistaknutijim kvantnim fizičarima i mirkobiolozima iz celog sveta, uključujući i naučnike sa univerziteta u Oksfordu i Kopenhagenu. Zvuke kvantnih kompjutera, pomeranja atoma i genetskog koda pod plaštom njihovog već prepoznatljivog muzičkog jezika, LP Duo će izvesti na inovativnim instrumentima – Duality hibridnim klavirima. Beyond Quantum Music je o projekat koji su Sonja i Andrija razvijali u okviru svoje istoimene kompanije, u saradnji sa inženjerima ugledne američke firme HTEC a uz podršku Fonda za inovacionu delatnost.

Prošle nedelje LP Duo je svoj projekat predstavio i Splitu na Mediteranskom institutu za istraživanje života. – Medils.

Beogradski koncert u JDP-u je poklon beogradskoj publici, a svi zainteresovani za besplatne karte mogu da se prijave putem mejla office.preventer@gmail.com. Ovaj kompletan audio-vizuelni događaj deo je saradnje LP Dua i vizuelnog umetnika koji nastupa pod imenom Izvanredni Bob.

Projekat Beyond Quantum Music, je produžetak pionirskog evropskog projekta Quantum Music, započetog 2015. godine sa idejom istraživanja zvuka i muzike kvantnog sveta kroz dijalog i eksperimente muzičara, kvantnih fizičara i elektroinženjera. Nosilac projekta je Muzikološki Institut SANU (Beograd), partneri su festival Ars Electronica (Linc), institut Medils (Split), i Duality (Beograd). Projekat je podržan od strane programa Kreativna Evropa, EU i Ministarstva kulture Republike Srbije.

LP Duo su u prethodne dve godine bili izuzetno inspirisani pa je nedavno objavljen i njihov novi album Dead Sea u izdanju najveće svetske izdavačke kuće za klasičnu muzike, Universal Music, čiji su Sonja i Andrija ekskluzivni artisti. Nakon albuma Duality (2019) i spajanja naizgled nespojivih svetova, Dead Sea je album koji nastaje i komunicira kroz dodir sa najfinijim unutrašnjim doživljajima i emocijama. Neke od ovih kompozicija publika če takođe premijerno moći da čuje na koncertu u JDP-u.

„Putnici pokušavaju da se vrate u tačku polaska, ali shvataju da je to nemoguće jer ih je samo putovanje već promenilo“, navodi LP Duo, opisujući album Dead Sea.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari