Melodije koje svaki čovek može da prepozna u sebi 1Foto: Zoran Jovanović Jus

– Težimo isključivo univerzalnim vrednostima muzike i najvišim autorskim standardima. Naši tekstovi govore upravo o onome o čemu melodije pevaju, a sve je uvek povezano sa osećanjima koja svaki čovek, dakle i svako od nas, može, ako hoće, da pronađe i prepozna u sebi – tim rečima Aleksandar Žikić, pevač, gitarista, publicista, pisac i muzički kritičar kao i idejni tvorac benda The LVC’z predstavlja prvi EP ovog sastava pod nazivom Who is The LVC’z?

EP je objavila izdavačka kuća Lampshade Media, a takođe najavljuje i njihov prvi album „Lights Out at Never“, koji se očekuje na proleće sledeće godine.

Kako je navedeno „The LVC’z su svoju inspiraciju, uticaje i elemente muzičkog stila crpe iz bogatog nasleđa savremene popularne muzike, a posebno odeljkom koji nazivamo amerikanom“.

Grupa je počela kao cover bend, sa obradama nekih od najvećih autora današnjice – od Šela Silverstina i Šejna Mekgouena, preko Rendija Njumena i Džona Fogertija, do Krisa Kristofersona i Boba Dilana, ali su The LVC’z vremenom izrasli u značajan autorski sastav, čiji potencijal nesputano prevazilazi lokalne žanrovske muzičke okvire.

Njihov prvi EP sadrži četiri numere i to „Long Black Limousine“, „I Was Such a Fool“, „Drive“ i „Dead Man Walking“.

U produkciji Ivana Fece Firčija, u studiju ThinkTank snimljene su dve numere: “I Was Such A Fool” i “Long Black Limousine”.

U saopštenju je istaknuto da te „dve pesme otkrivaju dva, od najmanje četiri, žanrovska pravca kojima se The LVC’z kreću: “I Was Such A Fool” je snažna tex-mex elegija o zauvek propuštenoj ljubavi, a “Long Black Limousine” tamno obojena vizija “posrnulog” grada, od trenutka kad na njega pada “udovički veo” noći, do trenutka kada noć, poput duge crne limuzine, nestaje u bljesku novog jutra“.

Produkciju pesama „Drive“ i „Dead Man Walking“ (kao i ostalih 9 koje će se naći na budućem albumu) radio je Miroslav Cvetković.

Istaknuto je i to da je pesma „Dead Men Walking“ „fantazmagorična vizija ljudi koji večno hodaju po dnu reke sa cementnim čizmama na nogama zato što su pogrešno birali neprijatelje. Oni bi rado „spavali sa ribama“, što je asocijacija na čuvenu rečenicu iz filma „Kum“, samo kad bi mogli da zaspe… „Drive“ je oda slobodi vožnje, vetru u lice, suncu u ocima i prelazenju granica svemira, u koju su, veoma prigodno, utkane dve izjave Airtona Sene, jednog od najslavnijih vozača Formule 1.“

O muzici The LVC’z publicista i rock kritičar Petar Janjatović kaže: „ Ohrabruje me kada old school muzičari, gotovo potpuno nepoznati široj javnosti naprave ovako opuštene pesme, kada šetaju kror žanrove i kada očigledno uživaju u svojoj i tuđoj muzici. Oni vraćaju osećaj iz vremena kada je sve bilo koliko toliko normalno. Njihove pesme jesu odavde, ali ne iz ovih loših godina.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari