Muški modeli 75 odsto manje plaćeni nego žene 1Foto: Facebook / Jon Kortajarena

Muški modeli su plaćeni 75 odsto manje nego žene, navode agenti za top modele, prenosi BBC.

„Mislim da je to jedina profesija u kojoj su muškarci manje plaćeni nego žene. Nije fer za muškarce i uopšte ne smatram da je ovo vid ženskog osnaživanja“, kaže Elizabet Rouz, agent muških modela u Premier agenciji koja je poznata po izgradnji karijere Naomi Kembel i Sindi Kraford.

Ona navodi da žena može biti plaćena i do 40.000 dolara za pojavljivanje u nekoj gledanoj emisiji. Za tako nešto muški modeli bi u proseku dobili samo 10.000 dolara.

Kada se londonska modna nedelja završi Elizabetini modeli se pripremaju za Milano i Pariz. Ona navodi da se situacija polako menja jer oglašivači sve više traže muške modele, skoro podjednako kao ženske. Jedan od razloga zbog kojeg oglašivači plaćaju više mankenke je to što one troše više novca za ženske kozmetičke proizvode, ali mislim da je i to jedna od stvari koje se polako menjaju.

„Muški modeli sve više koriste proizvode za negu. Primetnio je da ljudi vode više računa o sebi od 2000. godine na ovamo. Sasvim je u redu da provode dosta vremena sređivajući frizuru. Postalo je dobro što koriste kreme za lice. To ih je vremenom ohrabrilo da koriste i ostalu šminku“.

Najplaćeniji ženski model Žizel Bundšen zaradila je 44 miliona dolara prethodne godine prema Forbsovoj listi. Kada je kompanija završila prikupljanje podataka o muškim modelima u 2013. godini, najplaćeniji muški model Šon ƠPri zaradio je 1,5 miliona dolara.

Muški modeli 75 odsto manje plaćeni nego žene 2

Šon ƠPri; Foto: Wikipedia

„Prvih deset žena top modela napravile su milione. Kada je reč o muškarcima, samo prva tri na listi zaradila su preko milion”, kaže Elizabet.

Ona kaže da će pregovarati o naknadi za muške modele jer misli da su diskriminisani. „Prva stvar koju pitam je: Da li nam možete dati isti novac koji dajete ženama? Klijent će verovatno reći: Da možemo vam dati ovoliko za muškarce, ali to nikada neće biti mnogo“.

„Na današnjem sastanku imali smo situaciju da su za istu uslugu muški model plaćen 1.500 dolara, a ženski 5.000 dolara“.

Međutim, Elizabet priznaje da su žene više diskriminisane po pitanju starosti. „Muškarcima karijera traje duže, definitivno. Većina muškaraca koji su angažovani su verovatno u tridesetim godinama“.

Ona kaže da se njeni modeli ne žale, ali da ona traži od njenih klijenata da izjednače honorare tako što će smanjiti ženama i povećati muškarcima. „Što je više modela upoznato sa situacijom, tim ćemo pre doprineti da se ona promeni. Kada budem rekla: Ne, ja ne prihvatam ovo, tako ću i stvoriti način da se nešto ikada promeni. I modeli moraju da kažu takođe da ne žele angažman ukoliko nisu isto plaćeni“, završava Elizabet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari