Muzej trube: Zahvalnost ideji osnivanja sabora 1

Institucija posvećena istorijatu Dragačevskog sabora trubača u Guči, “Muzej trube” za posetioce je otvoren 2010. godine i nalazi se u blizini “Spomenika trubaču”.

“Muzej” je smešten u zgradi nekadašnje osnovne škole, a njegovu stalnu postavku na spratu čine instrumenti majstora trube koji su svoju slavu stekli pobedom na Dragačevskom saboru trubača.

Kada je 14. oktobra davne 1961. održano prvo takmičenje seoskih trubača iz Dragačeva, niko nije mogao da pretpostavi da će sabor prerasti u muzičku manifestaciju svetskog glasa, koju godišnje poseti i do 300.000 ljudi.

Dok nas vodi pored zidova na kojima je oslikan razvojni put Sabora od početka pa do današnjeg dana, direktor Turističke organizacije “Dragačevo” Vukašin Dramlić objašnjava da je “Muzej trube” osnovan kako bi se slikom, rečju i izloženim eksponatima sačuvali od zaborava značajni događaji vezani za ovu manifestaciju, te kako bi se oni predstavili domaćoj i svetskoj javnosti. Takođe, prema njegovim rečima, “Muzejom” se izražava zahvalnost samoj ideji osnivanja Sabora trubača, kao i članovima njegovog prvog organizacionog odbora. Dramlić se osvrnuo i na priču kako su prve trube stigle u Srbiju.

– Miloš Obrenović je jednog dana na svom dvoru rekao „neću više da slušam turske zurle, već normalnu muziku“. Potom je pozvao izvesnog Šlezingera, Čeha iz tadašnje Austrougarske, da podučava muzičare. Naredio je da se iz svake nahije pošalju ljudi koji znaju da sviraju kako bi učili trubu, od kojih je kasnije osnovana “Knjaževsko-serbska banda”, to jest bend koji su činili duvači – objašnjava Dramlić.

On ističe da su prve trube Dragačevci donosili kao trofeje iz raznih ratova i bojeva što pokazuje da su, pored toga što su vrhunski muzičari, i hrabri ratnički narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari