Na tridesetu godišnjicu kultne serije par stvari o Dosijeu X koje možda niste znali 1Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Pre tačno 30 godina emitovana je prva epizoda jedne od najpopularnijih serija 90-ih.

Dosije X je američka naučnofantastična serija čija je prva epizoda objavljena 10. septembra 1993. na kanalu Foks.

Serija je emitovana do maja 2002. godine, ima visoku ocenu 8,6 na IMDb-u i smatra se jednom od najboljih serija ikada, podseća Index.

Glavni likovi serije su dva agenta FBI, Foks Molder (Dejvid Duhovni) i Dejna Skali (Džilijan Anderson). Njih dvoje imaju zadatak da istraže dosije X, nerešene slučajeve koji uključuju paranormalno. Molder veruje u postojanje vanzemaljaca i paranormalnog, dok je Skali skeptik i radi na slučajevima za naučnu analizu Molderovih otkrića.

Kritičari su hvalili seriju od prve epizode

Godine 1998. izašao je prvi film Dosije X, a nakon finala serije, 2008. je usledio drugi film. Zatim su 2016. i 2018. izašle još dve sezone sa šest i deset epizoda. Kritike su bile veoma povoljne za seriju. Ijan Burel iz Indipendenta nazvao je seriju „jednom od najvećih kultnih serija moderne televizije“, dok je Ričard Korlis iz Tajma rekao da je serija „kulturni fenomen 90-ih“.

Povodom tridesete godišnjice prve epizode ​​serijala, donosimo vam devet stvari o Dosjeima X koje možda ranije niste znali.

  • Jedna od glavnih inspiracija za Dosije X bila je naučnofantastična televizijska serija iz 70-ih pod nazivom Kolčak: Noćni stalker. Ta serija je imala samo jednu sezonu, ali ima i odličan rejting na IMDb-u, 8,4. U seriji, reporter Karl Kolčak iz Čikaga istražuje misteriozne zločine koji često uključuju natprirodno i elemente naučne fantastike.
  • Kreator serije Kris Karter bio je inspirisan kada je pročitao izveštaj da 3,7 miliona ljudi tvrdi da su ih oteli vanzemaljci.
  • Lik Dejne Skali inspirisan je likom Klarise Starling, koju je glumila Džodi Foster u filmu Kad jaganjci padaju.
  • Kris Karter je jednom otkrio da su rukovodioci Foksa želeli da zamene glumicu Džilijan Anderson glamuroznijom zvezdom, nadajući se da će seriji dodati romantičan element.
  • Gillian Anderson je imala samo 24 godine kada je dobila ulogu u seriji. Jednom je rekla da joj je pilot epizoda Dosijea X-a tek drugi put pred kamerama.
  • Džilijan Anderson nije bila zadovoljna snimanjem hotelske scene u kojoj je morala da bude u donjem vešu da bi pokazala Molderu ujede buba. Smatrala je da je ta scena nepotrebna i da za to nema razloga. Karter je, s druge strane, smatrao da je scena neophodna da bi se naglasio platonski odnos između dva glavna glumca.
  • Serija je snimana u Vankuveru prvih pet sezona pre nego što su se preselili u Los Anđeles. Karter je rekao da su morali da snimaju u Vankuveru jer tamo imaju „dobre šume“. Ali set je morao da se preseli u Los Anđeles na zahtev zvezde serije, Dejvida Duhovnija, jer nije želeo da bude toliko odvojen od svoje supruge Ti Leoni.
  • Epizoda pod nazivom Leonard Bets, 12. epizoda četvrte sezone, bila je najbolje ocenjena epizoda serije, sa 29,1 milion gledalaca. Emitovan je posle Superboula 1997.
  • Nekoliko predmeta iz serije izloženo je u Nacionalnom muzeju američke istorije Smithsonian. Oni uključuju originalni scenario pilot epizode, FBI značke od Moldera i SKali i Molderov poster „Želim da verujem“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari