Najlepša ljubavna pesma Leonarda Koena je priča o tragediji 1Foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Iako naziv aludira na ljubavni tekst, pesma “Dance Me to the End of Love”, jedna od najvećih hitova Leonarda Koena, zapravo govori o tragediji Drugog svetskog rata i inspirisana je Holokaustom.

Pesma je nastala 1984, a Koen ju je prvi put izveo na svom albumu iz iste godine. Nju su od tada snimili brojni umetnici i u 2009. godini je opisana kao „pesma na ivici da postane standard“, piše Istorijski zabavnik.

Kako ističu, iako je strukturirana kao ljubavna pesma, „Pleši sa mnom do kraja ljubavi“ zapravo je inspirisana Holokaustom i nastala je nakon što se umetnik posvetio izučavanju Drugog svetskog rata i Holokausta. Koen je odrastao u jevrejskoj poziciji i oduvek ga je, uz književnost i muziku, zanimala i religija. Zato nije ni čudo što je jedna od najlepših pesama ovog umetnika inspirisana jevrejskim narodom odnosno njegovim

– Zanimljivo je kako je pesma počela, jer poreklo pesme, svaka pesma, ima neko zrno ili seme koje ti je neko stavio u ruke ili ti je svet stavio u ruke i to je razlog zašto je tako misteriozan proces pisanja pesme. Ali, ova je došla samo iz slušanja ili čitanja ili saznanja da je u logorima smrti, u blizini krematorijuma, u nekim od logora smrti, gudački kvartet bio primoran da svira do se ovaj užas odvija, to su bili oni ljudi, čija je sudbina takođe bila ovaj užas. I oni bi svirali klasičnu muziku, dok su im drugovi ubijani ili spaljivani. Taj stih „Pleši sa mnom do tvoje lepote, uz goruću violinu“ govori o lepoti postojanja i o njegovom kraju – ispričao je Koen.

Osim što je postala planetarni hit pesma je danas nezaobilazna na repertoaru mnogih jevrejskih bendova koji je izvode u znak sećanja na milione stradalih.

Leonard Koen bio je kanadski kantautor i književnik. Počeo je da piše 1952, dok je njegova prva knjiga pesama “Let Us Compare Mythologies” objavljena u Montrealu 1956. Primljen u Rokenrol kuću slavnih 2008. godine. Preminuo je 7. novembra 2016. u 82. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari