Fredi MerkjuriFoto: Pixabay/Roger Duvoisin

Kada umrem želim da budem upamćen kao muzičar koji je vredeo – govorio je Fredi Merkjuri. Britanski pevač i kantautor preminuo je prerano, 24. novembra 1991 u 45. godini, ali i danas, tri decenije od smrti, i te kako se pamti.

Za života je sa bendom ispisao silne rekorde, prodao više od 300 miliona albuma, a

teško je pobrojati sve hitove koje je Fredi Merkjuri snimio. Mnoge od pesama nisu bile na čelnim mestima svetskih top lista, ali i danas su u kolektivnom pamćenju miliona obožavalaca i poštovalaca u celom svetu.

Numere “Killer Queen”, “Don`t Stop Me Now”, “Another One Bites the Dust”, “I Want It All”, “Radio Ga Ga”, “Love Me Like There`s No Tomorrow”, „I Want to Break Free“, „Somebody to Love“, „The Show Must Go On“, “We Will Rock You” samo su neke od nezaboravnih pesama Kvina, ali tu su i solo singlovi Fredija Merkjurija poput “Living on my Own” ili „Mr. Bad Guy”.

Na najvećem broju lista najboljih pesama ili najvećih hitova Fredija Merkjurija i Kvina nalazi se ove numere:

Bohemian Rhapsody”

Ova pesma se smatra jednim od remek-dela popularne muzike 20. veka. A Fredi Merjuri je jednom priznao da je umalo, nezadovoljan onim što je uradio, hteo da je „baci u kantu“.

– Ovo je jedna od onih pesama koja u ljudima budi fantazije. Neki mi je jednom rekao da sam napisao pesmu u kojoj se susreći Sesil de Mil i Volt Dizni. Samo je slušajte i zaključite šta za vas ona lično znači – govorio je Merkjuri.

We Are The Champions”

Niko ne piše bolje himnu od Fredija Merkjurija-tim rečima najčešće je opisivana numera iz 1977. “We Are the Champions”. A sam Fredi je izjavljivao kako je ova numera jedna od „najegoističnijih i najarogantnijih koje je ikad stvorio“.

– Želeo sam da napišem nešto za mase. Ma, fudbalski poklič!

„Crazy Little Thing Called Love“

Ova pesma bila je prvi singl Kvina koji se našao na prvom mestu britanske liste. Fredi ju je napisao dok se baškario u kadi i razmišljao o rokenrolu i njegovom značaju. I ovu pesmu osmislio je kao odu Elvisu.

Under Pressure”

Dok su Kvin snimali svoj album „Hot Space“ u švajcarskom Montreu, samo se u jednom trenutku u studiju Mauntin pojavio Dejvid Bouvi. I u spontanom džem-sešnu snimio je sa Merkjurijem i ostatkom trojke iz Kvina dve pesme“Cool Cat“ i numeru koja će postati planetarni hit – „Under Pressure“.

Kada je objavljena u oktobru pre 40 godina pevački duet dve zvezde, Merkjurija i Bouvija bio je prava senzacija. I, naravno, zacementirao se na prvo mesto britanske liste singlova.

Ali, ostao je jedan žal – nikada je Fredi i Bouvi nisu izveli zajedničkim snagama na koncertu. A malo je falilo da se to desi, kako su spekulisali britanski mediji, na humanitarnom spektaklu, Lajv ejd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari