Beogradski ska bend Samostalni referenti održaće sutra od 21 časa u sali Amerikana Doma omladine koncert na kojem će promovisati svoj novi album „The GreaTESTIS Hits“. Ulaznice po ceni od 300 dinara mogu se kupiti na blagajni Doma omladine. Od okupljanja Samostalnih referenata, 1996. godine, do danas, energične svirke ovog desetočlanog sastava redovno privlače ljubitelje neumornog „skankovanja“. Njihov zvuk predstavlja autentičnu, plesnu mešavinu ska i punk muzike, pojačanu violinom i harmonikom, instrumentima koji nisu uobičajena pojava u ovim muzičkim pravcima, a po malo o svemu tome ispričao nam je gitarista i pevač Marko Nikolić.


Kod nas nema mnogo ska bendova, vi ste jedan od prvih. Zašto ste se odlučili za ovu vrstu muzike i koji su još uticaji definisali zvuk benda?

– Mi smo prvi ska bend u Beogradu i jedan od trenutno dva aktivna benda u Srbiji. Ono što se dosta provlači kroz naše pesme je uticaj punk i reggae muzike bendova kao što su recimo The Clash i Mano Negra. Naravno, mnogočlanost benda je doprinela i tome da svako od članova donese i nešto svoje, tako da je naša muzika u stvari „ska sa stotinu začina“.

Kako izgleda današnja ska scena u našoj zemlji?

– Ska scena u Srbiji ne postoji. Nažalost, toj vrsti muzike nikada i nije data prava medijska podrška. Tek sada, sa ovim albumom, mi smo malo više izašli iz ilegale i dobijamo priliku da prezentujemo ono što stvaramo većem broju ljudi, a reakcije su zaista više nego odlične. Nadamo se da će neki klinci koji sada odrastaju zavoleti ovu muziku i da će se njome baviti iako je sada mnogo modernije da se pravi neka „njanjava muzika“ sa tekstovima koje ni sami autori verovatno ne razumeju.

Bili ste i ostali anti-režimski bend – da li misliš da su neke pesme sa početka vaše karijere, kao što je „Želim promene“, još uvek aktuelne?

– Samostalni referenti su u stvari anti-politički bend i u našim tekstovima, bilo da se radi o politici, socijalnim, društvenim temama ili životu uopšte, svuda se prožima čvrst stav koji tera ljude na razmišljanje. Želim promene je „bezvremenska“ pesma i kako sada stvari stoje, čini se da će tako i ostati. Malo toga se promenilo nabolje, a nova vlast je perfidnija nego pre i sve što rade, rade u rukavicama. Mi smo svesni da naše pesme neće promeniti društvo niti sistem, ali ako budu uticale na neke nove generacije da izrastu u kvalitetne, ispravne ljude i probude želju u njima da se bore, mi ćemo biti zadovoljni.

Bend postoji još od 1996. godine, a tek nedavno ste zvanično izdali prvi album – zbog čega ste toliko čekali?

– Imali smo ponudu da 1999. izdamo album ali je sve otkazano dan pre snimanja zbog gorepomenutih, anti-režimskih tekstova. Od tada pa do 2008, kada je bend ušao u studio, izbacivali smo singlove i snimali spotove za njih ali nikada pravi album. Ovaj „virtuelni“ CD smo snimili pre svega zbog nas samih, nakon toliko godina bavljenja muzikom, zatim zbog fanova koji nas prate sve te godine pa tek onda da bi doprli do šireg kruga ljudi.

Uz album, izbacili ste i video za pesmu „Život je san“. Šta dalje imate u planu – još neki spotovi, koncerti, turneja…?

– Ako smo bez albuma uspeli da egzistiramo uspešno 16 godina, očekujemo sa ovim albumom bar još toliko. Naravno da je u planu puna eksploatacija albuma i izbacivanje bar pet singlova u vidu spotova.

Album nakon 16 godina „rada u ilegali“

Nakon skoro 16 godina „rada u ilegali“, nekoliko stotina koncerata i bez ijednog službenog nosača zvuka, Samostalni referenti su konačno izdali svoj prvi studijski album koji je dostupan za besplatan download sa sajtova regionalnog MTV-ja. Snimanje ovog studijskog izdanja, koje nosi naziv „The GreaTESTIS Hits“, trajalo je četiri godine, a odvijalo se u prostorijama beogradskog studija Underground. Na albumu je 19 pesama, među kojima je i numera „Život je san“, za koju je urađen video spot.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari