O fenomenu italijanske rokenrol senzacije Maneskin 1Foto: BETAPHOTO Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP

Dvadeset osma dodela Evropskih muzičkih nagrada pod pokroviteljstvom MTV-ja održana u budimpeštanskoj sportskoj areni u nedelju uveče bila je prilika za Italiju da se nešto dogodi prvi put. Nagrada za najbolji rok bend dospela je u ruke grupe Maneskin, koja dolazi iz ove zemlje, a praznih šaka ostali su bendovi kao Koldplej, Foo Fighters, Imagine Dragons, Kings of Leon i The Killers.

Međutim, posle njihovog spektakularnog evrovizijskog nastupa i pobede, ova titula nije iznenađenje.

A ono što još treba dodati je da se ne radi o prekaljenim rok veteranima, već izuzetno mladom bendu.

Godina je 2015. Viktorija De Anđelis, gimnazijalka iz Rima, poželela je da osnuje muzičku grupu.

Ideju je odmah podržao njen drug iz škole Tomas Rađi.

Nešto kasnije pridružio im se Damijano David, još jedan od đaka iste škole, a četvrti član, Etan Torkio, u bend je došao zahvaljujući objavi na Fejsbuku.

Na samom početku vežbali su i nastupali na ulicama Rima, o čemu svedoči mnoštvo fotografija iz tog perioda.

Već 2017. sa uspehom učestvuju u italijanskoj verziji programa X faktor, u finalu zauzimaju drugo mesto.

Uprkos činjenici da nisu pobedili, Sony Music je potpisao ugovor s grupom i od tog trenutka njihova uspeh raste eksponencijalnom brzinom.

Objavljuju singl Morirò da re (Umreću kao kralj) koji postiže dvostruki platinasti tiraž (u današnje digitalno doba to je malo jednostavnije nego što je bilo onda kada se brojala prodaja fizičkih nosača zvuka pošto u krajnju cifru prema određenoj formuli danas ulaze i pregledi videa na Jutjubu kao i preslušavanje i preuzimanje pesme sa zvaničnih kanala, ali to nikako ne umanjuje uspeh mladih Italijana).

Pojavljuju se u čitavom nizu TV programa sa živom muzikom, sviraju na mnogim festivalima.

Na koncertu grupe Imagine Dragons održanom u Milanu nastupaju kao predgrupa i premijerno predstavljaju pesmu Torna a casa (Vrati se kući), koja dostiže petostruki platinasti tiraž.

Krajem oktobra 2018. usledio je i debitantski studijski album Il ballo della vita (Ples života), a onda kreću na evropsku turneju koja je bila rasprodata na svim predviđenim nastupima.

Kraj oktobra 2020. dočekali su s vešću o nominaciji za učešće na Sanremu 2021, koje se završilo pobedom njihove pesme Zitti e buoni (Ćuti i budi dobar) a bend je izabran kao predstavnik Italije na takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Novu pobedu pratilo je objavljivanje drugog studijskog albuma Teatro D’Ira vol.I (Pozorište gneva, I deo) i međunarodni uspeh oličen u duetskoj verziji sopstvene pesme I Wanna Be Your Slave s legendom pank roka Igi Popom, te turnejom po velikim evropskim gradovima s rasprodatim koncertima i dvonedeljnom posetom SAD, od istočne do zapadne obale, od gostovanja u emisijama Džimija Falona i Elen Dedženeris, preko intervjua za Varajeti do nedavnog nastupa na koncertu Rolingstounsa u Las Vegasu.

Članovi benda smatraju da su za njihovu generaciju društvene mreže ono što je nekada bila televizija, ali i da je kul činjenica da će, na primer, na TikToku, pesma koja se sviđa ljudima, spontano postati hit (nakon Evrovizije, pesma Zitti e buoni na svetskom nivou premašila je cifru od 730 miliona preslušavanja na TikToku i Spotifaju, što je ekvivalentno sa milion prodatih digitalnih kopija) i da više ne postoji potreba za medijima poput radija ili TV-a.

U čemu je tajna njihovog uspeha?

Pored istinske rok energije koja se oseća u pesmama, a još više na njihovim koncertima, teme kojima se bave su aktuelne, ali istovremeno i univerzalne: strah od nepoznatog, ambivalentnost ljubavnih odnosa, zaziranje od ljudi koji su drugačiji…

Zitti e buoni govori o njihovom katarzičnom besu koji žele da pretvore u nešto pozitivno i da tako dovedu do promene. Ta se misao nastavlja na celom albumu Teatro D’Ira vol.I:

„Gnev koji ispoljavamo nije usmeren prema nekoj osobi, to je bes koji pomera, koji podiže revolucije“ – kažu članovi benda – „katarzični gnev usmeren na ugnjetavanje i ugnjetavače, koji će se izliti i dovesti do opšte pobune protiv svega što čini da se ne osećate dobro i što će, kao rezultat, dovesti do ponovnog rođenja i promene. Želeli smo da ovu veoma moćnu silu stavimo u kontekst, u kontekst pozorišta, koje se obično doživljava kao elegantno i mirno mesto. Sviđa nam se ta antiteza: kontrast koji oživi kada se zavesa podigne i, umesto u predstavu ili balet, katapultiramo se u tu eksploziju energije. Pozorište je metafora koja predstavlja umetnost, mesto gde ovaj moćni impuls generiše nešto umetničko i pozitivno.“

Posle Sanrema, Evrovizije, MTV nagrade i saradnje sa Igijem Popom i Rolingstounsima, šta je sledeće?

Što bi rekao jedan italijanski novinar, možda da pevaju Papi na Trgu svetog Petra?

To bi bilo neverovatno, ali neverovatno je i sve što su do sada postigli.

U međuvremenu, čekamo novu pesmu, možda onu koja se spominje u letošnjoj objavi na društvenim mrežama Katerine Pavlenko iz grupe Go_A, ukrajinskog predstavnika na ovogodišnjoj Evroviziji: „Pesma koja je rezultat saradnje s Maneskinom je spremna, čekamo samo na pristanke naših izdavačkih kuća.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari