Muzika grupe Sex Pistols odjekuje Vilom Mediči, nekada domom moćnih aristokrata, a sada mestom gde prestižna Francuska akademija održava prvu retrospektivnu pank vizuelne umetnosti. Reč je o jedinstvenom pogledu na pank-rok umetnost koja se razvila kao supkultura u Velikoj Britaniji, SAD i drugim evropskim zemljama 1970-tih.

 „Europank, vizuelna pank kultura u Evropi od 1976-1980“ izložba će biti otvorena do 20. marta, a potom se seli u Mamko muzej modernih umetnosti u Ženevi od 8. juna do 18. septembra.

Na izložbi je oko 500 predmeta koji dolaze kako iz privatnih zbirki, tako i iz muzeja širom Evrope. Naravno, tu su i neki od nezaboravnih pank slika, kao što je delo britanskog umetnika Džejmija Rida za singl „God Save The Queen“ grupe Sex Pistols, i rad Vivijen Vestvud i Malkoma Meklarena „uništene majice“ koje su, takođe, proslavili Sex Pistols.

„Europank“ izložbu otvara redak snimak prvog televizijskog pojavljivanja Sex Pistolsa 1976. godine, a zatvara Joy Division i njihov nastup na BBC-u 1979.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari